Информационната кампания „Живей, не страдай“,  която е в подкрепа на хората с психични заболявания, ще стартира на 10 октомври – Световен ден за психично здраве.

 

Тази година инициативата ще премине под мотото „Психично здраве за всички“.


 

В подкрепа на хората с психични проблеми от Асоциация „Грижа за пациента“ са разработили чатбот канал във Вайбър, наречен „Живей, не страдай“.

 

Това е персонален дигитален асистент, чрез който всеки, който се интересува от психичното си здраве, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център, и да се свърже с тях директно за записване на консултация, както за себе си, така и за свой близък в нужда.

 

Приложението тепърва стартира и с времето ще предоставя допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

 

Потребителите могат да се абонират за канала чрез този линк.

 

Близо един милиард души по света имат психично разстройство, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

 

20% от хората развиват някакво психично заболяване на различен етап от своя живот, а хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано.

 

Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, а депресията е сред водещите психични заболявания при подрастващите и възрастните.

 

Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди. Плашещата статистика на СЗО показва, че самоубийствата са втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

 

Според доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България, грижата за психичното здраве у нас все още не получава съизмерима помощ от държаата.

 

Статистиката за България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, поставени под наблюдение, са близо 26 хил. Около 2 500 – 3 000 от тях се нуждаят от подкрепа в общността.

 

Броят на хората с шизофрения, настанени в институции за дългосрочни грижи, е около хиляда, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

 

Намаляването на заболеваемостта и смъртността от психични разстройства е сред основните цели на Националната стратегия за психично здраве у нас за периода 2020 – 2030 г.

 

Деинституционализацията на психиатричните услуги и създаването на мрежа за комплексно обслужване на хората с тежка психична болест са сред заложените приоритети.

 

Стратегията предвижда догодина да бъде направена оценка на потребностите на населението от психичноздравни услуги, след което те да бъдат предоставени на териториално ниво.

 

Според Валентина Христакиева, директор на Фондация Глобална инициатива в психиатрията, общността у нас вярва погрешно, че хората с психически разстройства са опасни.

 

По думите ѝ огромната част от тези хора крият своето психично страдание, за да не бъдат уволнени от работа или отритнати от групата, на която принадлежат.

 

В момента Фондация Глобална инициатива в психиатрията има две собствени социални предприятия. Едното е обществена пералня „Зелена“, създадена 2007 г., а другото е магазин за платове в центъра на София с арт-ателие „Творилница”, в което се  изработват изделия от плат.

 

Фондация „Светът на Мария“, чиято мисия е  да подкрепи хората с интелектуални затруднения и техните семейства, поддържа дневен център „Светове", в който млади хора с интелектуални затруднения се обучават в ежедневни и трудови умения. Към Дневния център функционира и първото в София Защитено кафене.

 

В Световния ден за психично здраве, между 10.00 и 12.00 часа в град София, пред фонтаните на НДК и около църквата Св. Неделя доброволци от Фондация „Светът на Мария“ и Фондация Глобална инициатива в психиатрията ще изненадат със символичен жест и лично присъствие софиянци и гостите на столицата.