Диагностицирането на автоимунното заболяване лупус може да се забави с 6 до 10 г., на болестта на Бехтерев средно с 10 години, на ревматоидния артрит с 2 г., а това на псориатичния артрит – с 5 г. Това съобщи председателят на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ) Боряна Ботева. Тя бе водещ на публична дискусия на тема „(Не)обикновеният живот с рядко заболяване в България”, която се проведе днес в столицата. На нея пациенти с ревматични заболявания и по-специално с лупус споделиха своя опит. Събитието, посветено на Световния ден за информираност за заболяването лупус – 10 май, е част от Седмицата за информираност за ревматичните заболявания (8 – 14 май). 
 
„Късното поставяне на диагнозата е проблем при всички ревматични заболявания . . . Това е огромен проблем за хората с ревматични заболявания, защото липсата на навременно и адекватно лечение води до тяхната инвалидизация. Когато обаче се лекуват навреме, изобщо не се стига до инвалидност или тя се отлага далеч във времето”,  каза още Ботева и изтъкна, че никой не е застрахован срещу лупус. Сийл, Лейди Гага, Тони Бракстън, Пола Абдул, Селена Гомес и вече покойният Майкъл Джексън са известните личности по света, засегнати от болестта. 
 
„Обикновено първите симптоми са болки в мускулите и ставите, висока температура, кашлица и тогава започва безсмислено изписване на антибиотик. Но болките продължават, придружени от хронична умора, понякога от косопад и обриви по кожата. Малко са лекарите, които биха свързали всички тези симптоми, за да стигнат до диагнозата лупус. Затова диагнозата се забавя с години. Аз чаках близо 5 г., докато разбера, че имам лупус, като един месец дори живях и с ужаса от диагнозата рак на бъбрека”, сподели журналистът от Investor. bg Миглена Иванова, която има заболяването от няколко години. 
NEWS_MORE_BOX
 
Ревматичните заболявания не засягат само хора в третата възраст, обясни доц. Божидар Ивков, който е с болест на Бехтерев. „Това са заболявания на хора във всякаква възраст, обикновено в активна възраст, дори и деца, което прави още по-тежък социалния проблем. Жестоко е, че близо 1% от децата имат ревматични заболявания. 100 000 са болните от най-честите ревматични болести. Но реално засегнатите българи са над 1 милион”, обясни той. 
 
Всеки пациент с лупус и друго заболяване може да се справи с проблема чрез повече физическа активност, правилно хранене и грижа за емоционалното състояние. Това изтъкна експертът по холистична медицина и инструктор по Техники за емоционална свобода Гергана Радович: „Движението раздвижва лимфата и така се изхвърлят токсините от тялото, а възпаленията намаляват. Затова трябва да се движим, дори насила. Много важна е и грижата за емоциите. Когато потискаме негативните емоции, това не разрешава психичната травма. Тя като червей се капсулова и седи в нас и в нова ситуация този червей започва да ни разяжда отвътре. Дълбоко в нас съзнанието пази старите травми. Чрез различни техники за емоционална свобода можем да се отърсим от травмиращите емоции и страха. Така ще премахнем и причината за много от автоимунните заболявания – дълбоки негативни нагласи, формирани в детството.”
 
Точно в 20 часа тази вечер сградата на НДК ще бъде осветена в лилаво по повод Международния ден за информираност за лупуса.