Диабетната ретинопатия и глаукомата са сред най-често срещаните очни заболявания у нас. Това показват резултатите от безплатните очни прегледи в рамките на кампанията „Зрението е всичко! Прегледай се!“.

 

Националната скринингова кампания е организирана от Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България.


 

За последните пет дни в рамките на инициативата са били прегледани общо 366 души в Добрич, Нови Искър, Карнобат, Девня, Балчик. Мобилният очен кабинет ще посети още 17 града в цялата страна до средата на юли.

 

200 от тях са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-често срещаните проблеми при възрастните са диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта, макулна дегенерация. Най-възрастният прегледан пациент е от гр. Карнобат и е на 91 години.

 

Диабетната ретинопатия засяга все по-голям брой хора по света, а ранните диагноза и лечение са от ключово значение за избягване на тежките усложнения от заболяването.

 

По данни на Министерство на здравеопазването глаукомата е на първо място сред заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват и много изключения.

 

Децата, включили се в безплатните очни прегледи, са били 166, а най-малкият пациент е само на 2 години. Децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, съобщават от Лекарския съюз.

 

Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи продължава до 16 юли, а следващите спирки до края на инициативата са:

 

1.Търговище -22 юни (вторник)

 

2.Попово – 23 юни (сряда)

 

3.Свищов – 24 юни (четвъртък)

 

4.Червен бряг – 24 юни (петък)

 

5.Монтана – 28 юни (понеделник)

 

6.Мездра – 29 юни (вторник)

 

7.Ботевград – 30 юни (сряда)

 

8. Правец – 1 юли (четвъртък)

 

9.Чирпан – 5 юли (понеделник)

 

10.Димитровград – 6 юли (вторник)

 

11.Сливен – 7 юли (сряда)

 

12.Ямбол – 8 юли (четвъртък)

 

13.Казанлък – 9 юли (петък)

 

14.Ловеч – 12 юли (понеделник)

 

15.Троян – 13 юли (вторник)

 

16.Велико Търново – 14 юли (сряда)

 

17.Севлиево – 15 юли (четвъртък)

 

18.Луковит -16 юли (петък)

 

Повече информация за начините за записване на час в отделните населени места може да бъде намерена в съответната община и в местните медии, посочват от Българския лекарски съюз.