Установено е драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при деца в последните седмици.

 

Зачестяват и случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия


 

За това алармира д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя обясни, че за това време от годината тенденцията е необичайна. 

 

Някои от малчуганите се лекуват амбулаторно, но има и доста дечица, за които се налага да бъдат приети в болница, съобщават от ИСУЛ. 

 

Според д-р Станчева цялостното отпадане на противоепидемични мерки е една от предпоставките, тъй като е довело до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.

 

Продължителната употреба на една и съща защитна маска и неправилното ѝ съхранение, което води до развитие на патогенни бактерии, също е възможна причина.

 

“Децата се върнаха към нормалния си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, обяснява специалистът. 

 

УНГ специалистът съветва родителите, ако забележат че детето има хрема, която не преминава, болка в ушите, повишена температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. 

 

По-мъничките, които все още трудно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват глава във възглавницата, пипат или дърпат ушите си, понякога е възможно и да повръщат. 

 

Усложненията от отитите, макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите от ИСУЛ.

 

Острият среден отит1 представлява инфекция на средното ухо (пълното с въздух пространство зад тъпанчето), което съдържа малки вибриращи кости.

 

Признаците и симптомите, често срещани при децата, включват болка в ухото, особено в легнало положение, проблеми със съня, проблеми със слуха и реагирането на звуци, загуба на равновесие, треска (38 градуса), изтичане на течност от ухото, главоболие, загуба на апетит.

 

При по-малките деца обикновено се забелязва по-редовен плач и по-изразена раздразнителност. Възможно е детето да дърпа или да разтрива ушите си, вкарвайки пръст в тях. 

 

Референции: 

1. Ear infection (middle ear). Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616