За пореден път родители на деца с диабет сигнализират, че образователната система остава глуха за проблемите им. Пред Bulgaria ON AIR няколко майки обявиха, че все още са рядкост медицинските лица в детски градини, които са обучени да се грижат за деца с диабет, а възпитателите много често отказват да поставят инсулин на децата.


Оказва се, че 124-а детска градина е единствената в столицата, в която има смесена група с деца с диабет. Тя съществува над 20 години и в нея три медицински сестри се грижат за малчуганите. 


„Основен проблем се явява липсата на обучен медицински персонал. Така родителите са принудени или да взимат децата си по-рано, или да молят възпитателите, както и да разчитат на децата си. В момента апелираме към назначаването на четвърти медицински служител", посочи директорът на детската градина г-жа Димитрова.„Дискриминацията и нежеланието за обгрижване на децата с диабет често се изразяват в страх и отказ от отговорност. На практика обаче няма нищо сложно нито в поставянето на инсулин, нито в измерването на кръвната захар", обясни и Мария Караунова, която е майка на дете с диабет.
В студиото на „България сутрин“ и ендокринологът проф. Мая Константинова бе категорична, че е крайно недостатъчно на територията на цяла София да има само една такава детска градина, тъй като броят на децата с диабет се увеличава. 


Puls.bg припомня, че в началото на 2017 г. в Закона за здравето влезна в сила текст, който задължава медицинските кабинети в учебните заведения да полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания, но към днешна дата в наредбата на здравните кабинети такова не е записано.


На запитването на БНТ по темата в края на 2018 г., от здравното министерство отговориха, че: "В случаи като посочените примери на деца със захарен диабет, на лечение с инсулин, назначено от лекар от лечебно заведение, в което се осъществява диспансерното наблюдение на детето, медицинският специалист следва да изпълнява задълженията, поставяйки инжекцията с инсулиновата доза в съответствие със своите компетентности и в изпълнение на препоръката на лекуващия лекар". От администрацията допълват, че тече реформа относно достъпът до медицински грижи и услуги на всички деца с хронични заболявания. Краен срок за това – не е посочен.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.