Модерен здравен център с три лекарски кабинета е част от иновативния комплекс за образование, здраве и култура, който беше открит в ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Многофункционалната сграда е по проект на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като 85 на сто е швейцарското финансиране, а 15 процента - националното съфинансиране, предаде БНР.


Лентата на новата сграда, в която децата от 20-хилядния квартал на Сливен ще могат да посещават детската градина, а техните родители културно-образователния център и здравния център, прерязаха кметът на Сливен Стефан Радев, посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева и зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.


„Ние в момента изпълняваме проект за цялостна реновация на четири детски градини на стойност около 5 милиона лева. Това е политиката на Общината да създаваме най-добри условия за децата на Сливен, заяви кмета на града Стефан Радев.С новия център в квартала над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла. Заместник - министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че за 25 000 жители на квартала заведението дава шанс да интегрират децата си успешно. Деница Сачева пък допълни, че успехът ще е тогава, когато децата, които от днес започват да посещават детското заведение, се запишат в първи клас и завършат училище. 


Посланик Мюриел Берсе Коен подчерта, че целта на подобни проекти е правото на равен достъп до образование. Тя призова родителите от ромския квартал да изпращат децата си в детската градина, като по този начин им дават шанс за по - добро бъдеще.


Официалната статистика сочи, че в ромския квартал „Надежда“ живеят около 12 хиляди души, но неофициално техния брой е почти 20 хиляди.