Детски градини в София и Бургас ще работят за децата на медици от Ковид отделенията, докато траят по-строгите ограничителни мерки, които правителството въвежда от 27-ми ноември.

 

Две дежурни детски градини ще се грижат за децата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от Ковид-отделенията в софийските болници.


 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е предложила тази възможност на директорите на болниците, които са разговаряли с екипите си в тези отделения.

 

Над 80 са децата на медиците, за които до момента събрахме информация и ще осигурим грижа през деня, докато техните родители се грижат за болните от коронавирус, съобщи столичният кмет.

 

Децата на медиците ще бъдат в 124-а и 117-а детска градина в София и до края на седмицата ще бъде направена необходимата организация за приема им.

 

124-та детска градина се намира в близост до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117-та детска градина в "Младост" е до Окръжна болница "Св. Анна" и "Софиямед".

 

Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици (от 30 ноември до 21 декември) ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направи за тях, заявява Фандъкова.

 

Междувременно кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме от понеделник грижата за децата на лекарите и медицинските лица, които са ангажирани в бургаските болници.

 

От съобщението в профила му в социалната мрежа Фейсбук става ясно, че в детската градина има и яслени групи, а общината има готовност да осигури денонощен режим на работа, за да подкрепи медиците, които дават нощни смени.

 

Детската градина се намира в близост до УМБАЛ и други лечебни заведения. Капацитетът ѝ над 300 деца

 

Общината има готовност при необходимост да осигури още една детска градина за медиците в комплекс “Меден рудник”.