Откриха нов сектор в детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Той е изграден изцяло със средства на дарители от страната и чужбина.  В него ще се провежда лечение на вродени хемолитични анемии, коагулопатии и дневна химиотерапия. 
 
Ремонтът и оборудването са на обща стойност 80 хил. лева.  Сумата е събрана чрез група във Facebook, която през миналата година е дарила на звеното 68 хил. лева, съобщава Bloomberg TV. 
 
Няколко фирми са направили ремонта безвъзмездно. 
 
Със средставата са закупени 16 инфузомата – инфузионни помпи за прецизно вливане на медикаменти, и 8 стойки за тях. Също така са оборудвани 10 специални легла за извършване на кръвопреливане и кратки вливания на цитостатици.
 
Чакалня, кабинет за прегледи, стая за  регистрация на постъпващите пациенти, зали за провеждане на лечението, санитарно помещение и стая за персонала, също са част от новия сектор. 
 
На малките онкопациенти ще се провежда дневна химиотерапия без болничен престой. Целта на този нов сектор e да бъде дневен, без хоспитализиране, и да приема деца с онкологични заболявания, които се чувстват по-добре в определени стадии от болестта си и от етапа на лечението си, коментира доц. д-р Мария Спасова, която завежда звеното в УМБАЛ „Свети Георги“.  
 
NEWS_MORE_BOX
 
Статистиката на болницата показва, че около 200 деца минават през „Детска онкохематология“ годишно. Звеното е единственото за цяла Южна България. „Екипът начело с доц. д-р Мария Спасова, както и началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. д-р Иван Иванов изказват своята сърдечна благодарност и признателност към всички хора с добри сърца, които са се включили в събирането на средствата за изграждане на новия дневен сектор“, съобщиха от болницата.