Рабия, която се роди в Многопрофилната болница за активно лечение в Асеновград и бе транспортирана с линейка, купена от кампанията "Капачки за бъдеще", в неонатологията в „УМБАЛ-Пловдив“, вече е в стабилизирано състояние, заяви д-р Диана Аргирова, началник на отделението.

 

Тя увери, че за бебето се полагат високо специализирани грижи. “На практика с колегите поддържаме живота ѝ извън утробата на майката, сякаш все още е там, а това се постига благодарение на съвременната апаратура и на компетенциите на екипа”, посочи д-р Аргирова.


 

Роденото 980 грама и 34 см бебе в 28-та гестационна седмица вероятно ще остане в лечебното заведение най-малко 3 месеца, преди да бъде изписано. Майката е била с тежка прееклампсия (повишено кръвно налягане), а половината повърхност от плацентата е била отлепена. Наложило се е спешно цезарово сечение, за да бъде спасено момиченцето.

 

След раждането, тъй като бебето е с висока степен на недоносеност, акушер-гинеколозите и неонатолозите в болницата в Асеновград са потърсили съдействието на консултанта по неонатология. 

 

„Такива деца не могат да се отглеждат навсякъде. Само експертна лекарска помощ може да им гарантира, че ще оцелеят и ще се развият нормално, след като бъдат изписани“, коментира д-р Аргирова.

 

Началникът на отделението поднесе своите и на екипа в болницата специални благодарности към хората, които събират капачки и с чиято помощ е закупена линейката. Тя подчерта, че придобивката е много ценна, защото е оборудвана с кувьоз, апарат за обдишване на бебето, перфузори и монитори.

 

През отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ всяка година преминават между 150 и 200 бебета с различна степен на недоносеност, близо 10% се раждат с тегло под 1 кг.

 

“При нас постъпват пациенти от цялата страна заради перфектния екип”, заяви изпълнителният директор на болницата д-р Динчо Генев.

 

Основната цел на болницата е Да се задоволят изискванията, нуждите и очакванията на пациентите чрез своевременност, достъпност, качество и количество на извършената работа.

 

“В годините на своето 60-годишно развитие болницата си остава стожер на здравеопазването в област Пловдив, чийто колектив с достойнство и удовлетворение може да отговори на изискванията и превратности на времето и да задоволи потребностите от медицинска помощ на населението”, заявяват от ръководството на официалния си сайт.