Операционната зала на Отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна е изцяло обновена, предаде Българското национално радио (БНТ). 

 

Инвестицията е на стойност 100 000 лева, като 60 хиляди са осигурени от общината, 30 хиляди - от холдинг, а останалите средства са от дарители. Ремонтът е извършен за два месеца.


 

Детската хирургия се дефинира като диагностични, оперативни и следоперативни хирургични грижи за деца с вродени и придобити аномалии и заболявания, независимо дали са в развитието, дали са възпалителни, неопластични или травматични. Обхватът на тази дисциплина се фокусира и върху хирургични проблеми в утробата, ранната детска възраст, детството, юношеството и понякога в младата възраст. Някои диагнози изискват продължително участие на детския хирург в зрялата възраст дори когато пациентът преминава към възрастни хирурзи и доставчици.

 

Детският хирург е общ хирург, който има опит в диагностиката и грижите за недоносени и новородени бебета, деца и юноши. Тази грижа включва откриване и коригиране на аномалии на плода, възстановяване на вродени дефекти, лечение на наранявания при деца и юноши и лечение на педиатрични пациенти с рак, както и състояния, лекувани при възрастни от общи хирурзи, като апендицит, херния, киселинен рефлукс и запушване на червата.

 

За някои състояния, като гастрошизис (дупка при вроден дефект в коремната стена) и вродена диафрагмална херния, детските хирурзи вече предоставят пренатални консултации за родители заедно с акушер-гинеколози и специалисти по фетална медицина. Те планират грижите за майката и детето от раждането до последващата операция.

 

Съвременната хирургия се е развила до такава степен, че необходимите знания и технически умения са довели до изграждането на лекари, специализирани в определени области, обикновено анатомична област на тялото или понякога в определена техника или тип пациент.

 

Докато други специалности се занимават с определена техника или област на тялото, педиатричната хирургия е единствената хирургична специалност, която се определя от възрастта на пациента, а не от специфично състояние и се занимава със заболявания, травми и малформации от периода на плода до тийнейджърска възраст.

 

Референции:
1. Specialty of Pediatric Surgery Defined. The American Board of Surgery - https://www.absurgery.org/default.jsp?aboutpediatricsurgerydefined

2. Pediatric Surgery. AAMC - https://www.aamc.org/cim/explore-options/specialty-profiles/pediatric-surgery

3. Paediatric Surgery. Royal College of Surgeons of England - https://www.rcseng.ac.uk/news-and-events/media-centre/media-background-briefings-and-statistics/paediatric-surgery/