Националната детска болница да се изгради в двора на болница “Лозенец”. Това предложи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на официална среща в Министерството на здравеопазването.

 

“Проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни министърът.


 

Направени са проверки и е установено, че може да се строи в предложения 160-декара терен, намиращ се в самия Южен парк. Намерено е дружество, учредено с капитал 100 млн. лв, от които 80 млн. лв са в негови банкови сметки, разясни здравният министър.  

 

“Преценихме, че е най-добре дружеството да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря на всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите”, обясни д-р Стойчо Кацаров. 

 

Здравният министър докладва още, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено поставянето на първия в Източна европа протонен ускорител - уред, позволяващ лечението на онкологично болни деца. От Министерството на здравеопазването смятат, че мястото на уреда е точно в детската болница. 

 

В плана на болницата е включена и въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки. Още 100 млн. лв са предвидени са оборудване на останалите детски отделения в страната, съобщи д-р Кацаров. “Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница”, допълни още той. 

 

Д-р Кацаров предложи изграждането на Болнично настоятелство, което да бъде гарант за изпълнението на проекта. В него може да се включат граждани, представители на неправителствени организации, дарители и други. 

 

Предстои решаването на въпроса как да бъде устроен строежът на лечебното заведение. Според прогнозите на Министерството на здравеопазването болницата трябва да се завърши най-рано до 5 години. 

 

​"Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме Правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното Народно събрание. Всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница "Лозенец" да поеме децата? По наша оценка може. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време", категоричен бе министър Кацаров.

 

По оценка на здравното министерство болница “Лозенец” може да поеме децата, тъй като разполага с 283 легла, които в рамките на миналата година са намалели на 183, като се използват 100 от тях. 

 

“Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване. Това ще изисква време и няма да стане утре или вдругиден”, допълни министърът. 

 

Относно опасения, че болница „Лозенец” ще загуби статута си на университетска болница, министърът обясни, че Министерството не цели това. „Важно е тя да запази многопрофилния си характер. Аз лично дадох уверение на ректора на Софийския университет, че нашата цел не е да премахваме обучителния процес, а да го надградим. При малкия брой пациенти, които обслужва болницата, казус е колко добре се обучават студентите”, коментира д-р Кацаров.

 

Според думите на д-р Кацаров трансплантациите в болницата също ще продължат.