На 25 октомври 2012 г. за първи път се отбелязва Световния ден, посветен на спина бифида и хидроцефалия. 

 
Целта на инициативата е да се подобри информираността на обществото по темите, свързани със спина бифида и хидроцефалия, както и за начините за първична превенция на този вид увреждания. 
 
Всяка година по света се раждат повече от 300 000 бебета с дефект на невралната тръба, какъвто е спина бифида. Данните сочат, че много повече са бебетата с хидроцефалия. 
 
В до 70% от случаите спина бифида може да се избегне, ако бъдещата майка приема ежедневно фолиева киселина. Според Световната здравна организация всяка жена в детеродна възраст трябва да приема всекидневно фолиева киселина под формата на хранителна добавка поне 2 месеца преди забременяване и до края на първия триместър от бременността си. Препоръчителната дневна доза е 0,4 мг. 
 
Първият Световен ден, посветен на спина бифида и хидроцефалия, се отбелязва официално с фотографска изложба конкурс под надслов „Разгърнатият потенциал възвръща инвестициите“. Изложбата се провежда до 25 октомври 2012 г. в сградата на Европейския парламент в Страсбург. Организатор е Международната федерация за спина бифида и хидроцефалия, а участниците са националните организации, които членуват във федерацията. 
 
Изложбата включва 81 фотографии, подадени за участие от общо 21 организации от 5 континента. Кадрите от България са шест. Заснети са в специални фотосесии по повода от фотографите Екатерина Стефанова и Стефан Стефанов (Ka Studio Варна), Даниел Ахчиев (Swan photography) и Елена Ставрева. 
 
Фотографиите, изпратени за участие в изложбата, показват децата със спина бифида и хидроцефалия в България във всекидневието им, с техния естествен стремеж към любов, щастие, реализация, приятелство, казва Славея Костадинова, председател на пациентската организация „Спина бифида и хидроцефалия – България“. Децата с тези увреждания могат да бъдат пълноценни, активни и полезни с малко подкрепа от институцииите и разбиране от обществото, допълва Славея Костадинова. 
 
Фокус върху Световния ден тази година е именно социалната интеграция, професионалната реализация и достъпа до работни места на засегнатите от спина бифида и хидроцефалия.
 
В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. 
 
В България обаче децата със спина бифида и хидроцефалия и техните близки се сблъскват с проблеми, свързани със затруднен достъп до качествено медицинско лечение и здравна грижа, финансови затруднения. У нас например децата нямат достъп до основни урологични изследвания, като видеоуродинамика, за които трябва да пътуват в чужбина. 
 
Минималните месечни разходи за катетрите и консумативите към тях са около 150 лв. Докато в цяла Европа те се покриват от здравното осигуряване, в България родителите ги заплащат сами. Близките покриват и разходи, свързани с рехабилитация, помощни средства, шини.
 
Осигуряването на тези грижи подобрява социалната интеграция на децата и им позволява да посещават свободно детска градина и училище, без притеснения от присмех. По този начин се избягва и риск от тежки увреждания. 
NEWS_MORE_BOX
 
Спина бидифа е вроден дефект на невралната тръба, който се формира в първите четири седмици от бременността. Спиналният канал не се развива правилно, което дава различни по сила и вид увреждания върху гръбначния стълб и нервната система. 
 
При спина бифида някои от прешлените на гръбначния стълб остават незатворени. Състоянието засяга нервната система - централната и периферната. Спина бифида може да увреди двигателните функции и сетивността на крайниците, функцията на отделителната система и долния храносмилателен тракт, мозъчната функция.
 
Приблизително 70% от хората, родени със спина бифида, развиват и хидроцефалия. Това е състояние, при което в черепната кухина се създава повишено налягане поради прекомерно събиране на гръбначномозъчна течност (ликвор). Ликворът, който се произвежда в мозъчните стомахчета (вентрикули) и обичайно циркулира свободно и изпълнява защитни функции по отношение на мозъка, се събира в по-голямо количество поради нарушена циркулация или резорбция. Причините за запушване на пътищата, по които се оттича ликворът, могат да са вродени аномалии - черепно-мозъчни травми, кръвоизливи, тумори, възпаления (менингити, енцефалити), вътреутробни инфекции. Лечението на хидроцефалия е оперативно.