Броят на децата с COVID-19 в САЩ, които се лекуват в болница, достигна рекордните 1902, след като някои болници в южните щати достигнаха близо до предела на своя капацитет на фона на растящия брой новозаразени, причинен  от по-заразния Делта вариант на коронавируса.

 

Вариантът Делта, който бързо се разпространява сред предимно неваксинираното население на САЩ, доведе до скок на хоспитализациите през последните седмици. Децата са около 2,4% от всички хоспитализирани с COVID-19. Децата под 12 години нямат право да бъдат ваксинирани на този етап.


 

„Това не е миналогодишният COVID. Този е по-лош и децата са тези, които ще бъдат засегнати от него най-силно“, коментира пред CNN Сали Гоза, бивш директор на Академията по педиатрия в САЩ.

 

Междувременно броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 във възрастовите групи 18-29, 30-39 и 40-49 години в САЩ също достигна рекордни нива в средата на август, сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, цитирани от Ройтерс.

 

Това повиши напрежението между администрацията на консервативните южни щати и местните общини заради разногласия относно това дали учениците трябва задължително да носят маски, когато се върнат в класните стаи в края на този месец.

 

Училищните администрации в щатите Флорида, Тексас и Аризона решиха да направят носенето на маски в училище задължително, нарушавайки заповедите на щатските правителства, които забраняват на окръзите да налагат такива правила.

 

Една пета от всички хоспитализирани в САЩ пациенти с COVID-19 са във Флорида, където броят им достигна рекордните 16 100. Над 90% от леглата за интензивно лечение в щата са запълнени, според данни на Министерството на здравеопазването в САЩ.

 

Националната образователна асоциация в САЩ, която е най-големият учителски профсъюз в страната, реши да подкрепи задължителната ваксинация за своите членове и носенето на маски в училищата.


Новите случаи на коронавирус в САЩ са средно около 129 000 на ден, като броят им се е удвоил през последните две седмици. Броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 е най-големият за последните шест месеца, а средно 600 на ден са смъртните случаи с COVID-19 към момента, което е двойно повече от смъртността, наблюдавана в края на юли.

 

Арканзас, Флорида, Луизиана, Мисисипи и Орегон отчитат рекорден брой нови хоспитализации на пациенти с COVID-19 през този месец. Това принуждава някои болници да използват своите конферентни зали и кафенета, за да разкриват допълнителни болнични легла.