Деца с хронични заболявания страдат от липса на медицинска грижа в детските градини и училища. Сигналът идва от родители и неправителствени организации, които внесоха поредна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с искане да се гарантира здравната помощ в детски заведения за деца, страдащи от хронични заболявания.


Въпреки, че още в началото на 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, който задължава медицинските кабинети в учебните заведения да полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания, към днешна дата в наредбата на здравните кабинети такова не е записано.


„Едно дете може само да си премери кръвната захар, но не познава цифрите. За поставянето на инсулин е също. Това не отнема време, липсва просто желание и информираност. Има госпожи, които не искат тези деца да са в техните групи, директори застават зад израза: „Те нямат законово право да поставят инсулин или да мерят кръвна захар. Общо взето, бягат от тази ситуация”, споделя пред БНТ Мария Карауланова, майка на дете с диабет.От здравното министерство коментират, че в „подобни случаи на деца със захарен диабет, на лечение с инсулин, назначено от лекар от лечебно заведение, в което се осъществява диспансерното наблюдение на детето, медицинският специалист следва да изпълнява задълженията, поставяйки инжекцията с инсулиновата доза в съответствие със своите компетентности и в изпълнение на препоръката на лекуващия лекар“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В позицията на ведомството се посочва още, че в момента тече цялостна промяна в законодателството в тази сфера, така че да се гарантира достъпът до медицински грижи и услуги на всички деца с хронични заболявания. Докато това стане факт, остават въпросите кой и как се грижи за децата с хронични заболявания в учебните заведения.


„На практика, въпреки че детските ясли, градини и училища в България са може би най-добре обезпечените откъм медицински персонал заведения в сравнение с другите страни-членки от ЕС, все още за децата с хронични заболявания, изискващи медицинска грижа, е обективно невъзможно да посещават ясли и градини, а посещаващите училище деца се грижат сами за себе си, доколкото могат, без да разчитат на медицинска помощ“, допълват представителите на „Сдружение „Асоциация Хипофиза“, „Сдружение За инсулинови помпи”, „Сдружение Докосни дъгата“, „Сдружение Спина бифида и хидроцефалия”, „Фондация Живот със синдром на Даун“ и „Сдружение Диабет, предиабет и метаболитен контрол“.