Националната кампания на Български лекарски съюз получи поредно дарение, но този път от четирима малки пациенти. Габриела Георгиева, Мартин Георгиев, Александра Димитрова и Габриела Йосифова, изненадаха в кабинета своя личен лекар д-р Гергана Николова. Децата са убедили техните баби, лели и приятели да им помогнат в инициативата. Събраната сума от 45 лева децата пожелаха да дарят „За героите в бяло“.


„Когато имаш добро сърце и даряваш, получаваш най-ценното – любов, уважение, благодарност! Страхотни сте деца“, коментира д-р Николова. За трогателния жест малчуганите, които са на възраст между 5 и 8 години, получиха свидетелства за дарение от Български лекарски съюз.


Припомняме, че инициативата „За героите в бяло“ стартира в края на март, с цел да осигурят средства за закупуването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна.Зад кампанията с името и лицето си застана футболната звезда Димитър Бербатов. „Те са героите, които аплодираме. Но са хора, не са нито безсмъртни, нито недосегаеми за вируса. За да има кой да ни спасява, трябва да се погрижим и за тяхната защита. Ние се нуждаем от тях, а те - от нашата подкрепа“, заяви тогава популярния спортист и призовава, всеки, който има възможност, да направи дарение за героите в бяло.


До момента по сметката на Български лекарски съюз са получени 244 681 лв.


По време на епидемията с COVID-19 съсловната организация разкри и телефон за сигнали свързани с недостиг на лични предпазни средства сред лекарите, както и телефон за сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Номерът е 02/ 9 07 07 07, а сигналите се предават до Главния  прокурор, съгласно подписаното на 14.01.2020 г. споразумение между БЛС, МЗ и  Прокуратура на България.