Деца дариха апаратура на Детската хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“. На  1 май те и техните родители пристигнаха в болницата, за да предадат официално техниката, закупена със средства от продажба на мартеници. 

 

Децата от пет семейства в град Троян не изработват мартеници с благотворителна цел за първи път. За поредна година тяхната кауза „Заедно в доброто“ събира много съмишленици, които искат да помогнат на Специализирания детски комплекс в "Пирогов", който разполага с уникални за страната детски клиники и отделения. 


 

Идеята за събирането на пари за нова техника дошла на Мартин, който преди време бил пациент на най-големия спешен център в страната. „С мама лежахме в болницата и видяхме много тъжни гледки. И решихме да помагаме на децата“, разказа той пред Bulgaria ON AIR. Много негови съученици и жители на Троян се включват в каузата. През март те успяват да направят и продадат над 10 хиляди мартеници, благодарение на което закупуват ценната апаратура. 

 

„Дариха ни един специален хирургически нож, който е с ултразвук и ток. Той позволява да бъдат извършени безкръвни разрези, което е изключително щадящо и запазващо меките тъкани около разреза“, каза проф. Асен Балтов, директор на лечебното заведение, който получи дарението от малчуганите. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Въпросният нож за рязане на тъкани разполага с генератор, който комбинира 2 технологии - ток и ултразвук. Той скъсява времето за провеждане на операцията, като пациентът се възстановява по-бързо заради неинвазивното рязане.

 

Припомняме, че през пролетта на миналата година, същите деца дариха специален инструментариум на Детската хирургия на „Пирогов“. Този път кампанията им „Заедно в доброто“ е подкрепена и от благотворителна фондация. Малчуганите са категорични, че ще продължават да предават доброто и да помагат на болницата с каквото могат. 

 

Повече за дарението, може да видите във видеото: