Десетки пациенти се възползваха от безплатните прегледи за съдови заболявания във Военномедицинска академия. Специалисти от Клиника „Съдова хирургия” на болницата консултираха хора с различни симптоми и оплаквания в рамките на два дни. 
 
При диагностицирането са отчетени както рисковите фактори за всеки пациент, така и професионалните вредности, които биха довели до съдови заболявания. От ВМА уточняват, че най-честите оплаквания на пациентите, преминали през кабинета, са тежест в краката и разширени вени.
 
40% от населението в страната има оплаквания, свързани с вените, показва статистиката. През летния сезон много от тях се засилват, появява се усещане на тъпа болка, тежест и отоци по краката. 
 
Артериите пренасят богатата на кислород кръв от сърцето и белия дроб, докато вените връщат обратно съдържащата въглероден диоксид кръв. През по-голямата част от времето кръвоносната система работи гладко, но, тъй като вените под сърцето, особено тези, които се намират в краката, се налага да работят срещу гравитацията, понякога има нарушения. Промени като остаряването или натрупването на излишни килограми може да доведе до развитие на разширени вени.
 
NEWS_MORE_BOX
Вените имат множество еднопосочни клапи, които помагат на кръвта да тече по посока към сърцето, без да се връща надолу по посока на гравитацията. Поради различни причини, тези клапи може да спрат да функционират. Една от тях е напредването на възрастта. Когато остаряваме, мускулните влакна изтъняват и отслабват, вследствие на което клапите на вените вече не могат да се отварят и затварят така „гладко“.
 
Консултацията със специалист е наложителна още при появата на първите симптоми, съветват специалистите от клиника „Съдова хирургия” на ВМА. Ако хората отложат прегледа във времето, рискуват, защото в последните стадии лечението е по-сложно и се извършва само чрез хирургична намеса.