Депутатите уважиха искането на Българския лекарски съюз (БЛС) да се елиминира възможността за прехвърляне на средства от перо в перо в бюджета на Касата за 2019 г. Критиките на съсловната организация бяха в основата на поправките, които бяха гласувани на второто четене вчера в Народното събрание. 


„Ние се съобразихме със становището на Българския лекарски съюз. Предложихме да няма задължително прелицензиране на лечебните заведения, а след създаване на новите медицински стандарти те да имат възможност в срок до 31 декември 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тези стандарти и тогава да бъдат проверени от Агенцията по медицински надзор“, обясни депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.


Занапред прехвърлянето на средства по различни направления в бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) ще се разрешава само от БЛС. Окончателно беше прието и искането на съсловната организация да отпадне задължителното прелицензиране на лечебните заведения. До края на следващата година обаче ще бъдат изготвени нови медицински стандарти, на които болниците ще трябва да отговорят.Народните представители потвърдиха вече гласуваното на първо четене Фондът за лечение на деца и Изпълнителната агенция по трансплантация да се закрият, а функциите им да се изземат от НЗОК и бъдещата мегакомисия „Медицински одит“. Puls.bg припомня, че догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева, а директорът на НЗОК многократно заяви, че функциите на Фонда за лечение на деца е изчерпал функциите си.


След заседанието в Народното събрание от БСП определиха решенията като незаконни и обещаха да сезират Конституционния съд. „През закон за бюджета на НЗОК да се определят функции на Министерство на здравеопазването, да се променя цяла поредица от закони, това по никой начин не отговаря на законовата правна практика. Този механизъм създава възможност чрез тези преходни и заключителни разпоредби много бързо, без никакво обществено обсъждане, да бъдат прокарани тези обществени закони и мерки, което е абсолютно противозаконно. Това се изтъкна и от други политически сили още при първото четене“, коментира червения депутат проф. Георги Михайлов.