Единодушно депутатите приеха на първо четене Законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Първият предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет. 


„Ние ще гласуваме Закона, защото сме работили по него, но дългът към хората остава за вас. Защото, за да си спасите постовете, вие показахте нечовешко отношение към тези хора“, обяви в пленарна зала председателя на БСП Корнелия Нинова.


Депутатът от ДПС Хасан Адемов подчерта важността на промените с факти: „В ЕС всеки шести човек е със степен на увреждане, а у нас увредените лица през юли 2018 г. са над 739 219“. Социалният министър Бисер Петков допълни: „Това е само първата стъпка за положителна промяна за хората с увреждания, която всички искаме и те очакват. В пакет законите би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания“.Вторият социален законопроект – за личната помощ въвеждат специални социални асистенти за хората с увреждания. Те ще могат да бъдат наемани до 8 часа на ден с държавна субсидия. Законът за хората с увреждания въвежда нова помощ за лицата над 18 г., които имат увреждания. Тя ще се определя спрямо прага на бедност. Така хора с увреждания от 50% до 70% ще получават 7% от линията на бедността за следващата година. Това в момента се равнява на 24 лева. При над 90% увреждания се отпускат 57% от линията на бедността – сиреч 198 лева.


Със закона се уреждат и квоти за работни места за хора с увреждания. Фирми, които имат от 50 до 99 служители ще трябва да наемат двама души с увреждания. Фирма с над 100 души персонал ще трябва да наемат хора с увреждания, равни на 2% от състава си.