Лечебни заведения няма да се прелицензират от новата агенция „Медицински надзор“, а ще покриват нови медицински стандарти

Депутатите гласуваха на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Сред основните промени, които бяха приети е идеята занапред лечебни заведения да не се прелицензират от новата агенция „Медицински надзор“, а вместо това да се изготвят стандарти, на които болниците да отговорят в рамките на една година.


Отхвърлено бе и искането на БСП, ако се съберат повече от очакваните здравноосигурителни вноски, допълнителните средства да бъдат разпределяни от Народното събрание. Също така не беше прието и предложението на левицата за създаване на фонд за лечение на здравнонеосигурените лица, предаде БНР. „Попитайте всеки директор на болница какво се случва в Отделението по интензивни грижи и в кабинетите, които приемат спешно болни пациенти, които на практика се обръщат в кабинети за болни, които са неосигурени“, коментира депутата от БСП Георги Михайлов. Въпреки протестът му Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че за лечението на хората, които не са осигурени здравно, се плаща от държавата, но не през бюджета на НЗОК.Припомняме, че през 2019 г. парите за здраве се увеличават с 490 млн. лева, като 50 млн. лв. от тях са средства, натрупани през предходните години и ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове. Здравната вноска ще остане осем процента догодина. 


С приемането на закона за бюджета на Касата окончателно Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към НЗОК, като ще бъде направен допълнителен трансфер от 16 млн. лв. Създава се и нов орган - Агенция за медицински надзор, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. Новата агенция ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и др. Директорът на тази агенция ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.


Бюджетът предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.