„Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит, включително и административен“, заяви от парламентарната трибуна Деница Сачева, която преди часове бе избрана за нов социален министър.


На извънредно заседание депутатите одобриха кадровата смяна, като 114 гласуваха „За“, а против – 106, предаде БНТ. Сачева, която е настоящ заместник-министър на образованието и бивш заместник-министър на труда и социалната политика, заема мястото на подалия оставка по искане на премиера Бойко Борисов Бисер Петков. 


Кандидатурата ѝ беше представена от вицепремиера Томислав Дончев, който я описа като професионалист, който се ползва с доверие в социалната сфера.Гласуването на поста обаче предизвика сериозно обсъждане в пленарната зала и дебатът продължи повече от два часа. Твърдо срещу избора на нов социален министър се обявиха от БСП и ДПС. Срещу кандидатурата обявиха, че ще гласуват и от „Атака“ и „Воля“.


Пред Bulgaria On AIR председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов коментира, че мотивите, с които премиера иска оставката на Бисер Петков, може да  поиска оставката на всеки друг министър. “Това, че реформите в социалната сфера са забавени, трудно може да отговаря на истината. Там резки промени трудно се случват”, заяви той и изтъкна качествата на Деница Сачева, която я отличават.


“Деница Сачева е с различен профил. Запозната е с дейността на министерството. Експертизата, която притежава е в сферата на политиките за деца и семейства. Тя има завършени образователни програми, свързани с връзки с обществеността”, обясни той.


Именно заради образованието ѝ в сферата на пиара, на нея се разчита да се справя по-добре с обяснението на политиките - нещо, за което Петков бе критикуван, допълни Адемов.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.