На 14 февруари 2014 г. ще се проведе Ден на отворените врати в Клиника по детски болести и детска кардиология към Национална кардиологична болница. Това съобщават от лечебното заведение.

 

От 8:00 до 14:00 ч. специалисти от клиниката безплатно ще преглеждат деца до 18-годишна възраст за сърдечносъдови заболявания.


 

Прегледите ще се извършват в кабинети 59 и 62, като е препоръчително предварително записване на телефон 02/ 921 71 18 или 02/ 921 71 08.

 

Тази година за първи път в България официално се чества Световна седмица на вродените сърдечни малформации. Тя се отбелязва ежегодно в периода 7-14 февруари в страни от цял свят.

 

По време на Световната седмица на вродените сърдечни малформации пациенти и специалисти в България обединяват усилия, за да дадат гласност на този социално значим проблем, като се обхващат различни аспекти - какво представляват сърдечните малформации и какви са предпоставките за тях, какви са възможностите за терапия и за какви признаци и симптоми трябва да следят родителите, за да подпомогнат навременно диагностициране на заболяването при децата си.

 

Вродените сърдечни малформации са най-често срещаният вроден дефект по света. Всяка година той засяга и около 500 новородени български деца.

 

Това е най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст.