Днес отбелязваме Деня на българския лекар. Професионалният празник на медиците ни традиционно се отбелязва в Деня на Свети Иван Рилски – Чудотворец, 19 октомври.


Puls.bg поздравява българските лекари за грижата, всеотдайността и професионализма, които проявяват всеки ден в работата си с пациентите. Днес, повече от всеки друг път благодарим на българския лекар за труда и сърцатото отношение, въпреки трудните моменти и критики в обществото. Нестихващите проблеми в здравеопазването и дългочаканата промяна в системата ни карат с още по-голямо уважение да пожелаем кураж на българските специалисти. И да бъдем до тях в упоритостта им да останат тук, да работят и доказват, че медицината е преди всичко призвание.


„Изискванията към вас непрекъснато нарастват, медицината се развива, обществото очаква от вас все повече и повече, често неразбирайки, че и науката, и човешките възможности имат предел. Избрали сте отговорността и натоварването за свое ежедневие, а усилието ви за съхраняването на живота буди у всеки респект. Общественото говорене за труда ви често пъти е изкривявано и носи отрицателен заряд, положителните оценки, макар и много на брой, биват артикулирани на четири очи и бързо са забравяни. Всички ние като общество сме ви задължени във всеки един ден“, написа в поздрава си към българските лекари здравния министър Кирил Ананиев.„Давам си сметка, че политиците и Министерството на здравеопазването трябва да ви осигурят спокойствието и условията на труд, отговарящи на мястото ви в едно съвременно общество. Ваш ангажимент е с всяко свое действие, с усърдие и добросъвестност,  да отстоявате авторитета на лекарската професия. Ангажимент на всички нас е да работим за реабилитирането на доверието между лекар и пациент, условие за което е и промяната на здравната ни система. В тази посока са насочени всички усилия и цялата експертиза на екипа ми. Решени сме да преодолеем сегашното положение и да изведем здравната ни система от спиралата на обещанията и масовото обезверяване. 


Иска ми се в този ден от мен да чуете благодарност за спасените човешки животи и за полаганите грижи за вашите пациенти, признание за това, че работите на границата на възможностите си и го правите от сърце. Надявам се тези мои думи да успеят да притъпят болката, която често изпитвате заради неоправданите критики към лекарската професия.


Вярвам, че с вас все по-често занапред ще обсъждаме по какъв начин да модернизираме българското здравеопазване.  Бъдете здрави и упорити в търсенето на най-доброто решение за вашите пациенти! В мое лице винаги имате предвидим партньор и подадена ръка!“


Днес на официална церемония ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз  - „Лекар на годината 2018“. Това е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории, стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Двадесет и осемте лекарски колегии на БЛС и лечебни заведения от цялата страна, са отличили за награждаване свои колеги в шест основни категории сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина и уникални техники, дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност, принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация, мениджър на годината и голямата награда - Лекар на годината 2018.