Европейският ден без загинали на пътя EDUARD – 19 септември, е поредният опит да се убие скоростта във войната по пътищата у нас. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ и е част от Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). Идеята е да се проведат поредица от дни на пътна безопасност, в които всеки участник в движението да помисли за рисковете, с които се сблъсква всеки ден, за рисковете, на които може да изложи другите и за това как самиият той може да допринесе за тяхното намаляване.


Черната статистика у нас показва, че през последните 10 години са регистрирани 2796 тежки пътнотранспортни произшествия по вина на водачи, които са били под въздействието на алкохол. Резултатът е 3632 тежко ранени и 291 загинали. 


Националният център по обществено здраве и анализи подкрепя инициативата с информационни материали и брошури, които ще бъдат раздавани на родителите на първокласниците в столичните училища с тема „Училище за родители. Да знаем как да опазим живота и здравето на децата”.


 

По данни на Центъра по обществено здраве:
Алкохолът е един от основните фактори за пътнотранспортни произшествия с особено тежки последствия:

 

  • Алкохолът оказва съществено влияние върху психическото и физическото състояние на човешкия организъм, но често пъти концентрацията му в кръвта над регламентираната законова граница (0,5‰) се подценява от водачите. Консумацията му, дори в малки количества, може да предизвика редица фатални грешки, свързани с прибързани и несъобразени с пътната обстановка действия.

 

Промени в поведението на водачите след употреба на алкохол:

 

  •     Забавени реакции;
  •     Некоординирани движения;
  •     Занижена концентрация
  •     Надценяване на собствените възможности и тези на превозното средство;
  •     Безкритичност;
  •     Агресивност

NEWS_MORE_BOX

 

Употребата на едно и също количество алкохол въздейства в различна степен на различните хора. Нивото на алкохол в кръвта зависи от вида и количеството на питието, пола, теглото, личните навици за консумация на алкохол, приема на храна и др.


В организма на здрав човек алкохолът се разгражда със скорост 0,1 - 0,16‰ за час, т. е. 1‰ се разгражда за около 10 часа. Ако вечерта сте консумирали голямо количество алкохол, на следващата сутрин нивото на алкохол в кръвта може все още да не е подходящо за шофиране. 


Процесът на разграждане не може да се ускори с пиене на чай или кафе.

 

Рискът от възникване на ПТП нараства едновременно с количеството на алкохол в кръвта: 
    • 7 - 10 пъти при концентрация 0,5 ‰ -1 ‰ 
    • 30 пъти при концентрация 1 ‰ -1,5 ‰ 
    • до 130 пъти - над 1,5 ‰