Демонстрация на ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става у нас ще направи д-р Хайц Рьотингер, заедно с българския си колега проф. д-р Пламен Кинов. Водещият специалист ще гостува на 21 февруари в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Операцията ще бъде извършена със система за тазобедрена ревизия, която е нова за българските пациенти, но с дългогодишна проследяемост и отлични резултати в световен мащаб.


Гостът от Германия и българският му колега ще приложат иновативния „Подход на Рьотингер“, който представлява миниинвазивен метод, щадящ меките тъкани и мускулите. Всичко това води до по-бързо възстановяване на пациентите.


Д-р Хайнц Рьотингер е сред водещите специалисти в Германия. Завежда Клиниката по ендопротезиране в Chirurgisches Klinikum München, университетска база на Ludwig Maximilian University Munich, Германия. През 2004 г. проф. Рьотингер публикува собствен метод за техника на ендопротезиране на тазобедрената става, известен като миниинвазивна техника на Röttinger. Тази процедура предизвика огромен интерес в ортопедичната общност и създаде нови стандарти в артропластиката на тазобедренатата става.От 2018 г. насам проф. Рьотингер неколкократно оперира в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ. Под негово ръководство се провежда и обучение на специализанти по ортопедия и докторанти от Катедрата в Мюнхен.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че пациентите с изкуствена тазобедрена става водят нормален, пълноценен живот. Днес операциите за имплантиране на тазобедрена ендопротеза са едни от най-успешните и резултатни хирургични намеси върху опорно-двигателния апарат. При правилно подбрани случаи, показани за ендопротезиране на тазобедрена става, добре изпълнена операция, стриктно спазване на рехабилитационния режим и лекарските указания изкуствената става „преживява“ и функционира нормално поне 15 години при около 95% от пациентите.

 

Дългосрочните резултати се подобряват непрестанно с въвеждането на нови импланти и нови хирургични техники. Налице е и тенденция за нямаляване процента на усложненията, свързани с тазобедреното ендопротезиране.