С демонстрации на спасителни действия и различни доброволчески инциативи в цялата страна ще бъде отбелязан Международният ден на доброволчеството – 5 декември. За първи път денят се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците, давайки по-голяма гласност на дейността им.


У нас Българският младежки червен кръст (БМЧК) ще покажат как се оказва първа помощ на пострадали при наводнение в Националния учебен център на БЧК в село Лозен. Около 52 процента от всички доброволци в организацията са млади хора, подчерта пред БНР заместник генералният директор на организацията д-р Славита Джамбазова. „Във всички бедствени ситуации, които е имало през годината, младите ни доброволци са оказвали помощ и подкрепа. През миналата година в Хитрино те участваха, през тази година те бяха в Бургас и във всички случаи, в които има дори в по-малка степен бедствена ситуация, те оказват помощ и съдействие и действат с изключителна любов и подкрепа към хората, които са пострадали“.


По-късно през деня президентът Румен Радев ще бъде домакин и на връчването на годишните награди в конкурса „Доброволческа инициатива“. В Пловдив следобяд в Дом „Рада Киркович“ пък доброволци организират кампания за почистване и боядисване на сградата, а заедно с децата от дома, ще засадят нови дървета в двора. Кампанията „Дарете час“ ще се състои от 14.30 до 16 часа в Дом „Рада Киркович“, а сборният пункт за желаещите да се включат в акцията е ул. „Димитър Цончев” 11, до Четвъртък пазара в 14.30 часа. Инициативата е на Фондация „Пловдив 2019“ и Национален алианц за работа с доброволци. Тя е част от каузата в подкрепа на Първото пловдивско сиропиталище, чиято сграда е паметник на културата. Сиропиталището е построено след Освобождението с дарителска кампания, организирана от Олга Скобелева. По-късно заведението е кръстено на учителката от Копривщица Рада Гугова-Киркович.


Към момента в сградата се предоставят няколко социални услуги на Център за деца с девиантно поведение, Център за социална интеграция и рехабилитация и Наблюдавано жилище на близо 50 деца и младежи. Предвижда  се възстановяване на автентичната сграда и изграждането на Център за деца аутисти, което ще се случи през пролетта на следващата година. Амбициите са до края на 2018 в сградата да се помещават също Център за деца с увреждания, Център за деца с множествени увреждания, както и Център за обществена подкрепа за деца и семейства.