Идеята за пълна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и включването на частни фондове в българското здравеопазване не може да реши всички проблеми. „Не трябва да забравяме и какво ни препоръчва Световната здравна организация – да не правим това, защото в демонополизацията съзират много повече негативи, отколкото позитиви“, подчерта председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред БНР.


Експертът смята, че в предложения от министър Кирил Ананиев модел не са конкретизирани задълженията на частните здравни фондове по отношение на заплащане на лечението на пациентите. „Така фондовете ще извиват ръцете на болниците, с които искат да сключат договор“.

 


Още вчера от съсловната организация изразиха несъгласието си с основни моменти в модела Ананиев. „Категорично заявявам, че задължително основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат осигурени на доставчиците на медицински услуги. Недопустимо е да се предлага отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници, да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове”, заяви д-р Иван Маджаров веднага след представянето на проекта за нов здравен модел.


На дискусията присъстваха и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов. Припомняме, че проектът предвижда частните фондове да се конкурират с държавната здравна каса (НЗОК) и за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителните осигурителни вноски – от 8%. 


“При условие, че всички застрахователи и Касата ще получават равна вноска, т.е. конкуренция по отношение на това - кой, какви пари носи на фондовете няма да има, явно се надяваме, че всеки застраховател, добре управлявайки своите средства, контролирайки разхода и това дали наистина е било необходимо даденото лечение, ще бъде по-ефективен от НЗОК и съответно ще може да предложи по-добри условия на своите пациенти. Това обаче не трябва да става за сметка на изкуствено занижаване и на сега ниските цени”, заявиха от Лекарския съюз.


„Нали, не си представяте, че може да осигурим по-добро качество като подложим доставчиците на медицинска помощ на още по-ниски цени дори от сегашните недофинансирани такива?”, категоричен бе д-р Маджаров и допълни, че свободният избор на пациента кой да го лекува не може да бъде заместен от избора кой да финансира лечението му. “Това са неща, които не трябва да бъдат противопоставяни. Това е отстъпление от вече завоювано право на пациентите”.