Демографската криза е може би най-голямото предизвикателство пред здравеопазването. „Населението ни се топи по най-лошия начин. Очаква се следващите 20-ина години да загубим 30-40% от работната ръка. Ще се наложи да работим по-дълго, а за това трябва не само да живеем по-дълго, но и да бъдем здрави. Така че инвестициите в здравеопазването са сред най-разумните неща, които държавата може да направи през следващите години“, коментира директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев пред БНР.


По думите му разходите за здравеопазване растат в цял свят, не само в България. И причините за това са ясни – продължителността на живота и застаряването на населението, новите технологии в диагностиката и лечението.


„Българската здравната система трябва да бъде преориентирана от отчитане на трансакции към постигането и отчитането на резултати. В здравеопазването трябва да се инвестира колкото е възможно повече и ресурсите да се използват максимално ефективно. Без тази трансформация, страната ни трудно ще се справи с основното предизвикателство – застаряване на нацията и нуждата да се грижим за здравето на повече пациенти“, обясни Денев и допълни, че здравната ни система трябва да се ориентира към резултатите от лечението, а за това ще помогне преминаването от аналогов към дигитален тип здравна система.По думите на специалиста друго голямо предизвикателство не са инфекциозните, а хроничните незаразни заболявания, при които е налице основно контролиране на състоянието за години напред. Деян Денев припомни, че след 2015 г. ярък пример за въвеждане на революционни методи за лечение и в България е хепатит С. „От 2016-а досега по новите стандарти и методи са лекувани близо 1500 българи. При 99,9% от тях се отчита напълно излекуване. А това води до много положителни промени в качеството на живот, на работа, в невъзможността да разпространяват заболяването. Нови терапии вече се прилагат и при онкологичните болести, особено когато говорим за пациенти деца, както и при диабетно болните“, разказа той.


В заключение здравният експерт допълни, че иновативната фармацевтична индустрия инвестира най-вече в борбата със заболявания, които са бич за обществото. В момента в процес на разработка са над 7000 нови терапии. От тях 2000 са в областта на онкологията. „Разбира се, не всички от тях ще достигнат финална фаза. Но тези, които минат и изпитванията и бъдат внедрени, ще направят революции в своите области“, убеден е Деян Денев.


По предварителни данни в България от над 60 нови терапии, кандидатстващи за реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), около 45 са включени в Позитивния лекарствен списък за 2020 г.