Декларация по повод Европейския план за борба с инсултите беше подписана в Министерството на здравеопазването. На срещата присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, специалисти в областта на неврологията, неврохирургията, образната диагностика, кардиологията, неправителствени организации. 

 

По думите на д-р Томов през следващи 10 години в Европа случаите на инсулт ще се повишат с 25%, особено сред населението над 60-годишна възраст. „С подписването на тази декларация всеки един от нас се ангажира да работи за намаляване на инсултите в страната с 10%. От особено значение са превенцията, профилактиката и представянето на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт“, подчерта д-р Томов. 


 

От август е сформирана работна група към Министерството на здравеопазването, в която участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и други, която работи по създаването на Национален план за борба с инсулта. „Инсултът е втора причина за смъртност в света и трета за инвалидизация. Всяка година в България над 80 хил. души се разболяват от мозъчносъдови болести, 40 хил. от които са с прояви на инсулт“, посочи заместник-министърът.

 

Според Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт. „За първи път от много време насам Министерството на здравеопазването се ангажира да направи програма за профилактика и лечение на инсулта във всичките му фази. Това е много важно, имайки предвид че България е на едно от първите места по смъртност от инсулт“, подчерта акад. проф. д-р Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология.

 

По време на срещата беше представена инициативата FAST Heroes 112. Националният координатор Елица Хадживълчева обясни, че това е здравна програма, насочена към деца на възраст между 6 и 9 години и техните семейства. „В рамките на 5 учебни часа децата се запознават със симптомите на инсулта и как да потърсят спешна помощ на телефон 112. Над 350 деца вече са обучени“, съобщи Елица Хадживълчева. У нас FAST Heroes 112 стартира тази година. Надсловът на официалната страница на инициативата е “Милион деца с една голяма мисия - да спасят баба и дядо”