Дебатът и протестите около строежа на новата детска болница у нас продължават. Вчера лекари и архитекти от Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ се срещнаха в президента Румен Радев за да изложат тезата си, че недостроената сграда в двора на УМБАЛ „Александровска“, вече определена за бъдеща педиатрия, е неподходяща и опасна. Държавният глава призова за консенсус. „Тук не става въпрос за пари, не става въпрос за сграда. Това е кауза, която дава сигнал към цялото общество“, заяви той.


Припомняме, че на 2 април 2020 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „Детско здраве“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева.


Лекарите и архитектите от гражданската инициатива, които вече организираха няколко протеста в София, са категорични, че Министерство на здравеопазването трябва да се откаже от конкретната сграда, защото тя би била компромис със здравето на децата. От самото начало те твърдят, че в проекта липсват основни ключови отделения, както и каквито и да е изисквания по отношение на качеството на сградата.В отворено писмо те настояват за отмяна на обявената през юли 2019 обществена поръчка за довършване на строежа в Комплекса на Александровска болница. Проучване и анализ на основните потребности на децата, техните родители и лекарите и медицинските специалисти, които предстои да работят в лечебното заведение. Разработване на професионално, подробно задание в съответствие с международните стандарти за съвременна педиатрична болница с високи изисквания за качеството на сградата и гаранции за качеството на изпълнение, включително независим строителен надзор. Избор на терен за строителство, който позволява изграждането на болница, отговаряща на съвременните изисквания за качествено лечение на деца и достъпност. Както и наличието на обществен контрол и прозрачност чрез създаване на Обществен съвет за изграждане на Националната педиатрична болница, в който участват представители на професионалната общност (лекари, архитекти, медицински специалисти, инженери), журналисти, родители и граждани с ясни правила за участие и роля на Обществения съвет.


След срещата с държавния глава и протестиращите, темата остава отворена. Здравният министър Кирил Ананиев не се отказва от проекта, а от „За истинска детска болница“ продължават да събират подписи срещу проекта.