Нова дарителска кампания на фондация „Нашите недоносени деца“ събира средства за закупуването на ценна апаратура за неонатологията в „УМБАЛ-Пловдив“.

 

„Изключително признателни сме на фондация „Нашите недоносени деца“, която отново организира благотворителна кампания в помощ на отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ и на малките ни пациенти“, заяви началникът му д-р Диана Аргирова по повод акцията за осигуряване на специализирана медицинска техника.


 

Благотворителната кампания се осъществява чрез Platformata.bg. Целевата сума е близо 11 000 лв., от които 8600 лв. са събрани. Средствата ще се използват и за снабдяването с медицинска апаратура на неонатологичните отделения във Велико Търново и Плевен.

 

 „Когато ме попитаха от фондацията от какво се нуждаем, обясних, че ни е необходима система за обратна осмоза, която ще използваме за дестилирана вода, която ползваме за апаратурата в ежедневната ни работа. Много полезна за екипа ще бъде и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции, като осигурява по-добър венозен достъп”, разказва д-р Аргирова.

 

Екипът на Неонатологията в „УМБАЛ Пловдив“ се грижи за около 170-200 недоносени бебета годишно. У нас преждевременното родените деца всяка година са около 10% от всички, или около 6000 недоносени деца, но в някои населени места броят им е много над средния за страната - близо 18%.

 

Недоносените бебета се раждат твърде рано и са неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и ненапълно развитите си органи и системи, имат нужда от специализирани грижи с високотехнологична медицинска техника.

 

Благодарение на благотворителните инициативи на фондация „Нашите недоносени деца“ отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ досега е получило кувьоз, монитори за наблюдение, кислородни апарати, столове за кърмене. С тяхна помощ е обзаведена и специалната семейна стая, където родителите имат възможност да общуват с децата, докато са в лечебното заведение.

 

От фондацията са изготвили и онлайн наръчник, в който е систематизирана информация за родители, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им подкрепа.