Дарителска кампания за строителството на нова сграда на детската клиника и онкохематологията към университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, обявиха лекари, студенти и ученици. „Стартирахме кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ преди една година, но активно я популяризираме в последните шест месеца. Сградният фонд е стар и не отговаря на съвременните изисквания за лечение и престой на пациентите – новата част на клиниката е на 50 години, а старата - на 70 г. Колкото и да правим ремонти течовете и авариите не са рядкост“, обясни пред БНТ началникът на детския корпус проф. Иван Иванов.


Специалистът обясни, че неотдавна отделението е имало проект за ремонт, на стойност около 2,5 млн. лв. „В крайна сметка на министерско ниво се реши, че не е рационално тези средства да бъдат отдадени за ремонт на една сграда, а е по-добре да бъде създадена нова“, допълни проф. Иванов.


Детската клиника и спешното педиатрично отделение в Пловдив са едни от най натоварените - приемат пациенти от цяла Южна България и най-тежките случаи от страната. „Трудно е в такава обстановка - трудно е и за пациентите, и за лекарите“, споделя Айше Хасан Юмер, майка на поредния малък пациент.В онкологичното отделение престоят е най-дълъг, а недостигът на пространство застрашава лечението на децата. „Има случаи, в които – изписват ни, но ние се връщаме по спешност, а вече няма легла всичко е заето. И това е проблем – вкъщи, когато едно дете не е добре, няма как да се справи родителя, трябва ни лекар“, допълва и друга потърпевша от ситуацията майка Стоянка Джиджева.


Целият персонал на детския корпус подкрепя кампанията по изграждането на модерен корпус, в който да бъдат преместени детска клиника и онкохематология. В дарителска сметка (DMS KLINIKA) от лекари, студенти и родители досега са събрани близо 7000 лева. Строителството на новия корпус ще струва около 10 млн. лв и само с дарителска кампания събирането им е непосилна задача. Ръководството на клиниката обаче разчита на доверието и вярата на хората. „Искаме нашата кампания да стане кауза за населението в Южна България и техните деца да бъдат лекувани във възможно най-добрата болница“, допълват специалистите от Пловдив.