Фондация „Нашите недоносени деца“ събира средства за закупуване на специализирана медицинска апаратура за недоносени деца. Оборудването ще подпомогне дейността на неонатологичните отделения в градовете Велико Търново, Плевен и Пловдив.

 

1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои населени места броят на недоносените бебета е много над средното за страната - близо 18%. 6000 недоносени бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба, съобщават от организацията.


 

Поради ниското си тегло и ненапълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да се адаптират и оцелеят. В някои неонатологични отделения в страната обаче все още липсва важна апаратура, необходима за нуждите на най-малките пациенти.

 

Апаратурата за недоносените бебета се използва активно и се амортизира бързо, посочват още от Фондация „Нашите недоносени деца“.

 

Със средствата ще се подпомогне закупуването на два броя пациентски монитора за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД-Плевен.

 

От термолегло за поддържане на телесната температура на недоносените бебета, които имат затруднена терморегулация, се нуждае отделението във МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

 

Отделно се събират средства за закупуването на система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции за отделението към УМБАЛ Пловдив.

 

От Фондация „Нашите недоносени деца“ допълват, че в ДМСГД-Плевен годишно се полагат грижи за около 120 недоносени деца. „Отделението ни се нуждае от два пациентски монитора, които ще осигурят 24-часово проследяване на жизнените показатели при рискови новородени и избор на адекватно лечение за деца в особено висок риск“, споделя д-р Георгиева, директор на лечебното заведение.

 

В неонатологичното отделение на УМБАЛ – Пловдив екипът се грижи за около 180-200 недоносени бебета годишно. „Системата за обратна осмоза ще използваме за дестилирана вода, необходима за апаратурата в ежедневната ни работа. За по- добър венозен достъп е добре да се използват специални лампи, които очертават вените“, казва д-р Аргирова, завеждащ на отделението.

 

През интензивен сектор към МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" АД, гр. Велико Търново преминават около 120 бебета годишно. Д-р Кина Николова, началник на  реанимацията за новородени, споделя, че отделението има спешна нужда от термолегло, което ще подпомогне работата им с недоносените деца. „Последната година бе изключително трудна, епидемията се отразява негативно върху семействата на недоносените деца и всички, които се лекуват в интензивен сектор. Надяваме се дарителите да подкрепят тази благородна кауза. Когато каузата е благородна и има смисъл - това е ценност за човекът, който дарява“, призовава д-р Николова.

 

Благотворителната кампания се осъществява чрез Platformata.bg. Целевата сума е близо 11 000 лева, от които половината са събрани.