УМБАЛ Бургас получи нова апаратура като дарение. Част от нея открива лесно и безболезнено  вени при бебета и малки деца. Веноскопът ще бъде от полза най-вече на педиатрите от Първо детско отделение. 

 

Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Цялата апаратура, която е на стойност близо 4 000 лв.,  е предоставена от фондация „Арусяк Чакърян”. Тя е със седалище Кьолн, Германия, но подпомага обществената педиатрия в България.


 

„Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3-годишна възраст. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас.

 

До момента детското отделение е разполагало само с 5 инхалатора при капацитет от 25 легла. „Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни още д-р Ангелов.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Вените при бебетата се виждат и намират трудно, а дареният апарат ще спести многократното бодене на кожата на малчуганите за поставяне на абокат. Апаратът локализира вените с помощта на светлината и по този начин медицинските сестри и лекарите могат да определят по-точно мястото на абоката. 

УМБАЛ Бургас обясниха, че през последните години все повече тежко болни деца и такива с неуточнена диагноза биват изпращани при тях. Годишно през Първо детско отделение на лечебното заведение в морския град минават около 2000 пациенти.