Българското дружество по офталмология се включи в инициативата на Български лекарски съюз (БЛС) за подпомагане на семействата и близките на починалите от COVID-19 медици с финансова подкрепа от 5000 лв.

 

От събраната сума 3 500 лв. ще се дарят за подпомагане на детето на д-р Емил Вакльов от село Белица. „Искаме да му помогнем, защото той в ранна възраст загуби баща си и дядо си“, съобщи председателят на Българското дружество по офталмология проф. Ива Петкова.


 

Лекарската фамилия Вакльови не успя да се пребори с коронавируса и в рамките на едва няколко дни починаха общопрактикуващият лекар от село Бабяк д-р Муса Вакльов, съпругата му – медицинската сестра Ава Вакльова и техният син – кардиологът д-р Емил Вакльов.

 

Останалата част от дарената сума в размер на 1 500 лв. ще бъде предоставена на семейството на починалия анестезиолог от общинската болница в Гоце Делчев д-р Милан Първанов. „Д-р Първанов е незаменим колега, който неслучайно всички с любов наричаха човека-болница“, припомни проф. Петкова.

 

Решението на Дружеството по офталмология да подкрепи финансово близките на медиците, починали от коронавирус, бе съобщено по време на среща с председателя на лекарската съсловна организация д-р Иван Маджаров.

 

„Трябва да си помагаме, да бъдем сплотени, да не оставаме безучастни към болката“, заявиха в съвместното си послание медиците.

 

Българският лекарски съюз организира дарителска кампания за набиране на средства за семействата и близките на починалите в битката с коронавирус медици.

 

Кампанията продължава, а сметката, по която могат да се правят дарения, е:

 

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300

BIC: UNCRBGSF

Основание: МЕДИЦИ COVID-19