15 апарата за обдишване ще бъдат дарени на три болници в Пловдив от голяма частна фирма за медицинско оборудване.

 

УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив ще получи 10 апарата, други три са предназначени за МБАЛ „Св. Пантелеймон“, а с два апарата ще бъде снабдена МБАЛ „Св. Мина“.


 

Освен апаратурата, дарението включва и 100 000 защитни маски от най-висок клас за лечебните заведения и медицинските центрове в града.

 

Апаратите за обдишване осигуряват инвазивна и неинвазивна белодробна вентилация, която спомага за подобряване на насищането на кислород в кръвта и за нормализирането на дихателните капацитети и обеми.

 

Респираторните маски са с най-висок клас защита и са единствените в България, сертифицирани със CE марка, и едни от малкото в Европа.

 

Дарението е на стойност 1 млн. лева.

 

На церемонията по връчването му в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ ще присъстват кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на фирмата дарител Георги Петков и представители на лечебното заведение.

 

Съшо днес във Военната болница в Пловдив ще бъде доставен нискотемпературен фризер за съхранение на ваксините срещу Ковид-19 на фармацевтичната компания Pfizer.

 

Другите два фризера от последно поколение са предоставени на военните болници в София и Варна.

 

Фризерите постигат температура от -50 до -90 градуса. Вместимостта им е 845 литра и всеки един може да съхранява 200 хиляди броя ваксини.

 

Инверторните компресори на фризерите осигуряват и бързо достигане на желаната ултраниска температура, заради по-високите обороти.

 

Чрез вакуумни изолационни панели се осигурява допълнителна площ за съхранение на ваксини, спестяваща енергия поради изключителната изолация.

 

До края на този месец се очаква кръвният център в града да получи чрез дарение и втори апарат за плазмафереза, за да може да се отговори на нарасналите нужди от кръвна плазма.

 

В тази връзка ръководството на кръвния център в Пловдив взе решение да разшири обхвата на хората, които са преболедували Ковид-19, и искат да дарят кръвна плазма.

 

Там вече ще може да се дарява кръвна плазма не само при наличие на положителен PCT тест, но и чрез тест за антитела от сертифицирана лаборатория или с епикриза от болнично лечение.

 

Във всички кръвни центрове в страната, с изключение на този във Военномедицинска академия в София, задължително условие за дарение на кръвна плазма е предоставянето на положителен PCR тест.