Фондация „За Доброто“ ще дари 10 таблета за децата-пациенти в столичната педиатрия „Проф. д-р Иван Митев“. Дарението съвпада с празника на град София – 17 септември, когато се почитат Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

 

На всяко устройство има безплатни приложения за детски филми и музика, с които децата да понесат по-леко престоя в болницата, посочват организаторите.


 

Таблетите ще се съхраняват на рецепцията, а родителите ще могат да ги вземат за временно ползване. Във всяка болнична стая ще бъде поставен стикер с информация къде и как могат да се получат мобилните устройства. Половината от тях са осигурени с подкрепата на Леново-България, а останалите са закупени от фондацията.

 

Освен това екипът на болницата ще получи и 15 ваучера, дарени от екипа на приложението за аудиокниги Storytel. По този начин 15 родители ще получат едномесечен безплатен достъп до аудиобиблиотека с приказки и книги. Сред популярните детски заглавия са „Двете кралства“, „Феята и захарницата“, „Ние, врабчетата“, „Ян Бибиян на луната“, отбелязват от фондация „За Доброто“.

 

Дарението поставя началото на кампанията „Приказка за оздравяване“, която има за цел създаването на лечебна среда, в която детето не се чувства изолирано и лишено от обичайните си занимания.

 

Инициативата стартира на 1 юни в Деня на детето, когато актрисата Албена Павлова прочете на живо в болницата първата приказка за оздравяване на малките пациенти.

 

Предстои създаването на поредица от книжки, които с кратки текстове и забавни илюстрации разказват на децата защо е необходимо да им премерят температурата, защо им боцкат пръстчето за кръв или за какво служи стетоскопът например.

 

„Когато е болно, детето е уплашено от всичко непознато, което му се случва. С тези кратки истории искаме да му помогнем да разбере какво правят лекарите, за да преодолее стреса, който затруднява допълнително възстановяването му“, посочват организаторите.

 

Кампанията „Приказка за оздравяване“ е подкрепена от директора на педиатрията д-р Благомир Здравков и се стреми да постигне промяна на отношението към децата-пациенти, така че и те да участват пълноценно в процеса на лечение и да получават топлотата и емпатията, от които се нуждаят.