Десет таблета бяха дарени на Клиниката по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“. Устройствата ще се използват за развлечение на болните деца и за музикотерапия. Дарителят е сдружение „Институт за здравни активности и технологии“, град Пловдив. Дарението от името на клиниката прие доц. д-р Евгений Мошеков.

 

Средствата за закупуване на таблетите са осигурени от физически лица и от „Ротаракт клуб – Пловдив“.


 

Устройствата ще помагат при възстановяването на малките пациенти и ще облекчат престоя на децата в тежко състояние, смятат благодетелите. Идеята за даряване на таблетите се ражда още в средата на годината при среща с началника на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова, според която тежко болните деца заслужават доза развлечение, като употребата на таблетите не надвишава повече от един час дневно. Дигиталните устройства ще се използват и за музикотерапия, каквато традиционно се провежда в клиниката. 

 

Това е втората подред, но не и по значимост, успешно реализирана цел в кампанията „Болници с библиотеки“ на сдружение “Институт за здравни активности и технологии”. В края на месец юли тази година Сдружението дари голямо количество книги на друга клиника в „Свети Георги“ – Клиниката по педиатрия. Тогава за по-малко от два месеца в кампанията се включиха над 900 дарители с повече от 10 000 книжни издания за седем болници в област Пловдив и Смолян.

 

Това са Клиниката по педиатрия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“, град Пловдив, Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Мина", град Пловдив, Многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив към Военномедицинска академия - София, Многопрофилна болница за активно лечение - Асеновград, Многопрофилна болница за активно лечение - Първомай за детското отделение, Многопрофилна болница за активно лечение "Братан Шукеров" в град Смолян, Многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Асен Шопов", град Златоград.

 

В дарените книги преобладават такива за читатели на възраст между 3 и 16 години. Налични са актуални заглавия и книги за възрастни, издадени след 2000-та година, без значение от жанра.

 

Сдружение „Институт за здравни активности и технологии“ е организация, фокусирана към изпълнение на дейности, свързани с отстояване на интересите на пациенти от различните възрастови групи, хора в неравностойно положение – здравословно и социално, представители на рисковите групи, както и техните близки. Стремежът на сдружението е да подпомага за тяхната социална интеграция, личностна и трудова реализация и изява в различните сфери на обществения живот.