Нов кувьоз за интензивни грижи за недоносени бебета получи Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Благородният жест дойде от жителите на една от най-малките общини у нас – Челопеч. Средствата за него са събрани по инициатива на кмета с дарителска кампания на коледния базар в селото. Общо 1473-те жители на Челопеч са успяли да съберат малко над 4000 лв. с благотворителен щанд и кутия за дарения, а останалите средства, нужни за закупуването на апаратурата на стойност 14 585 лв. са предоставени от бизнеса в региона и от бюджета на общината.


„Техниката е скъпа, амортизира се, а условията и нуждата често налагат да ползваме кувьозите по-дълго от препоръчителния срок“, заяви началникът на клиниката по неонатология в „Майчин дом“ проф. д-р Боряна Слънчева. По думите й най-старите кувьози в болницата са произведени в началото на 90-те, а това прави напълно възможно родено днес бебе да ползва кувьоза на своята майка.


Кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков получи от изпълнителния директор на „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов благодарствена грамота за  подкрепата на челопеченци. В знак на благодарност за жеста на общината лекарите от болницата пък ще проведат безплатни гинекологични прегледи на нейните служителки.Общо 3 581 деца проплакаха през 2018 г. в най-голямата АГ болница в страната. По данни на лечебното заведение средно всяко 14-то българско дете се ражда именно там, като болницата поддържа обичаен темп от средно 10 раждания на денонощие.


„Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Това е и причината процентът на недоносени бебета в болницата да е по-висок от средния за страната. Клиниката по неонатология в “Майчин дом” е разположена на три етажа и се състои от физиологично отделение с 65 легла и интензивно отделение с 45 легла. Тя е най-голямата за новородени у нас.