Дарение на десет броя нови инжекционни помпи за венозно подаване на лекарствени разтвори за специалните нужди на новородени и недоносени бебета, получи Клиниката по неонатология на университетската АГ болница „Майчин дом“. Инжекторите са дарени от сдружение с нестопанска цел „Нова луна“, представляващо едноименната ложа от системата на Обединена Велика Ложа на България. Дарението е на стойност над 17 000 лв., като осем от десетте апарата са закупени с лични средства от членове на ложата. 


„Техниката е скъпа и с огромно значение за работата в интензивното  отделение, защото лекуваме малки бебета, които понякога тежат под 1000 г. При тях дозирането на лекарствата трябва да се планира прецизно и точно, да се съобразява с ниското им тегло и с техните специфични нужди“, заяви началникът на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева, която е и главен координатор в Експертния съвет по медицинската специалност „Неонатология“ към Министерството на здравеопазването.


Председателят на Сдружение „Нова луна“ д-р Георги Пасков поздрави ръководството на болницата и засвидетелства готовността на ложата да подкрепя и в бъдеще усилията на лекарите в стремежа да предоставят качествена медицинска грижа, съобразена със съвременните технологии и потребности на пациентите.„Майчин дом“ е първата и най-голяма АГ болница у нас, посветена на женското здраве от своето създаване преди повече от 115 години. Болницата е лидер по брой раждания за България - годишно в лечебното заведение се раждат около 4 000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено.

 

Високата концентрация на преждевременни раждания в „Майчин дом“ се дължи на това, че тя проследява най-тежките бременности в страната. Тенденцията за броя преждевременни раждания у нас се запазва, като за България делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

 

Преждевременно или предтерминно раждане?


Предтерминно е всяко раждане, което настъпва преди 37-ма гестационна седмица, независимо от теглото на плода, тоест независимо дали плодът е с тегло на недоносено (под 2500 г) или не. В повечето случаи се ражда незрял плод, поради по-ранният срок, което е свързано с по-активни грижи, полагани от медицинския персонал, за стабилизиране на състоянието му. Има четири степени на недоносеност, като четвъртата, или най-екстермната степен се отнася за родените преди 26-та гестационна седмица на бременността и с тегло от 500 до 1000 грама. Поради незрялостта на много органи и системи, тези недоносени изискват най- активни грижи, но независимо от това една част от тях не оцелява.