Дапаглифлозинът на британската фармацевтична компания AstraZeneca е одобрен в Китай за лечение на пациенти, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), с или без диабет тип 2. 

 

Лекарството е инхибитор на натриево-глюкозния котранспортер 2 (SGLT2) и е предназначено за перорална употреба веднъж дневно.


 

Изследванията показват, че предпазва сърцето, панкреаса и бъбреците. Това откритие е важно, тъй като увреждането на един от тях може да доведе до отказ на другите два.

 

Дапаглифлозинът редуцира риска от продължително понижение на скоростта на гломерулната филтрация (eGFR) и предотвратява крайния стадий на бъбречното заболяване. 

 

Намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с терминален край и хоспитализации, причинени от сърдечна недостатъчност при възрастни, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, с риск от прогресия, със или без диабет тип 2.

 

Одобрението на Китайската национална администрация за медицински продукти се основава на положителни резултати от изпитването DAPA-CKD - Фаза III.

 

Хроничната бъбречна недостатъчност е сериозно, прогресивно състояние, характеризиращо се с намалена бъбречна функция. Най-честите предпоставки за развитието му са диабет, хипертония и гломерулонефрит.

 

Хроничната бъбречна недостатъчност се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания или инсулт. В най-тежкия си стадий заболяването налага диализа или бъбречна трансплантация.

 

Въпреки че състоянието засяга 850 милиона души в цял свят, честотата на диагностицирането му остава ниска. До 90% от пациентите не подозират, че са болни.

 

„С безпрецедентни резултати от тестванията, дапаглифлозин се превърна в първия инхибитор на SGLT2, одобрен в Китай за лечение на хронична бъбречна недостатъчност. Този своеобразен крайъгълен камък носи голяма надежда на 120-те милиона души, страдащи от заболяването в Китай”, заявява Фан Фан Хоу от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай.

 

Клиничните данни на дапаглифлозина демонстрират, че в допълнение към стандартното лечение с инхибитор на ангиотензин-конвертиращия ензим или блокер на ангиотензин рецепторите, намалява относителния риск от влошаване на бъбречната функция, крайния стадий на бъбречно заболяване, риска от сърдечносъдови заболявания или бъбречна смърт, с 39%. 

 

Безопасността и поносимостта на лекарството са в съответствие с добре установения му профил на безопасност, уверяват от британската фармацевтична компания.

 

Медицинският продукт вече е одобрен в 100 страни по света, включително САЩ, Европейския съюз и Япония, за лечение на хронична бъбречна недостатъчност при възрастни със и без диабет тип 2.

 

Референции:
Forxiga approved in China for the treatment of chronic kidney disease in patients at risk of progression with and without type-2 diabetes. (September 5th, 2022). AstraZeneca - https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2022/forxiga-approved-in-china-for-ckd.html