Време е размерът на данък добавена стойност върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен – или да бъде напълно премахнат или да бъде в размер между 5 и 8%. Това сподели проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.


Гетов посочи, че България има една от най-високите ставки върху въпросните лекарства сред страните членки на Европейския съюз. „Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%.“


Според председателя на Български фармацевтичен съюз намалението на данъка трябва да бъде валидно за предписваните от лекари лекарства, тъй като в този случай пациентът няма право на избор.Проф. Гечев постави акцент и върху дисбалансите в аптечната система у нас, като изтъкна усилената концентрация на аптеки в икономически атрактивни райони, където населението е платежоспособно. „Има необходимост от създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост... Средната цифра за България е около 1800 жители на една аптека, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила.“


Това не означава държавата да закрива съществуващи аптеки, подчерта Гетов. „Идеята е да се направи анализ, на базата на който да се предвидят необходимите аптеки, аптечно обслужване и услуги... Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е с публично-частно партньорство“. За момента подобни действия няма главно заради високата им цена, добави още той.


Пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Илко Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено в края на годината у нас. „Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписанието си от лекаря, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на Националната здравно осигурителна каса, всички лекари и аптеки, работещи с нея, и всички съсловни организации“.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.