Пациентите у нас са поставени пред невиждана дилема да избират за кое от заболяванията си да закупят медикаменти. Това заяви пред журналисти председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, на пресконференция по повод Световната седмица за борба с глаукомата.
 
По думите му е необходимо веднага да бъде върната пълната реимбурсация на лекарствата за лечение на глаукома, тъй като последиците за пациентите са пагубни.
 
„Преди няколко години се намали процентът на реимбурсация на  лекарствата. Причините така и не станаха известни, но въпреки настояването на пациентите и експертните становища, това  все пак се случи. Когато един пациент има няколко заболявания и, когато няма средства да закупува лекарствата си, за съжаление той започва да избира кое заболяване да лекува. И много често, това не е глаукомата. Затова се борим за пълна реимбурсация. Нека не създаваме слепци в България.“, каза още Хасърджиев.
 
Всички експерти в областта са категорични, че има крайна нужда от създаването на регистри и наличието на ясна и точна статистика за заболеваемостта от глаукома в България. Към момента такива регистри липсват, което затруднява много работата на лекарите.
 
Неохбодимо е още по-високо ниво на информираност сред населението за симптомите, рисковите фактори за развитието на заболяването, както и за неговото лечение.
 
Хасърджиев отправи и въпрос към Министерството на здравеопазването: 
 
„За тези 3 години откакто е намалена реимбурсацията, колко пациенти са спрели терапията си и при колко от тях имат влошаване на състоянието?“
 
Глаукомата е заболяване, което тихо, но постепенно убива зрението на пациентите, именно заради това пациентите трябва да се лекуват адекватно, а не да зависят от избора какво точно могат да си позволят в аптеката, коментира още председателят на НПО.
 
„Все още около 50% от хората в Европа, които са болни от глаукома не знаят, че имат такова заболяване. Необходимо е след определена възраст да се минава на профилактични прегледи, дори да нямаме симптоми.“, предупреди доц. Наталия Петкова, председател на Националната глаукомна асоциация.
 
Има тенденция това социално значимо заболяване да става все по-често срещано, коментира още доц. Петкова, като по думите и по-голямата част от пациентите с глаукома, които минават през лекарските кабинети у нас, са вече в напреднал стадий на болестта.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Важно е да се знае, че колкото по-рано се открие това заболяване, толкова по-голям е шансът зрението да бъде запазено. Една от нашите задачи е да направим очното здраве по-голям приоритет в България. Необходимо е въвеждането на по-чести задължителни прегледи за болните от глаукома, най-добре ако те са безплатни.“, категорична е доц. Наталия Петкова.
 
Отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата за седми пореден път. Тя се провежда по инициатива на Световната глаукомна организация и Световната пациентска организация.
 
В световен мащаб болните от глаукома са 60 млн., а ослепелите в следствие на заболяването – 7млн. Прогнозите са до 2020г.  броят на болните да скочи с 20 млн.