“Малка част от твоята кръв може да върне здравето в някое българско семейство”, е посланието на информационната кампания на Българското сдружение на болните с лимфом.


Повод за информационната кампания за набиране на донори на стволови клетки е Световният информационен ден за лимфома. Символът на кампанията e традиционната и позната на всички ни мартеница “Пижо и Пенда”, но изработена изцяло от бяла прежда. Когато е нарушено единството на червения и белия цвят, мартеницата престава да работи като символ на здравето. Отсъствието на червения цвят е символ на липсата на кръв в Български регистър на донори на костен мозък.


5 000 броя от този необичаен символ ще бъдат изпратени заедно с посланието на кампанията до медии, университети, корпорации и институции, призовавайки хората да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки. Сега в Българския регистър на донори на костен мозък фигурират едва 500 доброволци, докато в Европа броят на регистрираните желаещи да дарят стролови клетки надхвърля 6 милиона. Организаторите на кампанията си поставят за цел да увеличат броя на регистрираните донори у нас поне до 5000.


“Бихме искали повече хора да научат за необходимостта да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки в Българския регистър на донори на костен мозък”, казва Пиринка Петрова, председател на Българското сдружение на болните с лимфом. Трансплантацията на стволови клетки от донор е един от методите за лечение на пациенти с лимфом, както и на пациенти с други злокачествени заболявания на кръвта.


Донорството на стволови клетки е напълно безопасно за донора и по никакъв начин не застрашава неговото здраве, пояснява д-р Атанас Станчев, хематолог от УМБАЛ “Александровска”. Всеки, решил да стане донор, трябва да даде малка кръвна проба, която да бъде изследвана и регистрирана в Български регистър на донори на костен мозък. Когато се появи подходящ реципиент, регистрираният донор се поканва официално да дари стволови клетки.


Дарителството става чрез филтриране на кръвта на донора, което “улавя” стволовите клетки, намиращи се в периферната му кръв. Дарените клетки се възстановяват за броени дни след процедурата. Донор може да стане всеки здрав човек на възраст над 18 години.


Трансплантацията на стволови клетки като терапия при злокачествени заболявания на кръвта дава надежда на стотици болни за оздравяване. Този тип терапия позволява постигане на излекуване в до 50-70 % на болни от левкемия, лимфом и други злокачествени заболявания.


Независимо от факта, че по света повече от 1 млн. души живеят с лимфом и всеки ден около 1000 нови болни се диагностицират, статистиката сочи, че по-малко от 50% от хората знаят нещо за това заболяване, а 74% не знаят, че лимфомът е рак. Всяка година в САЩ се регистрират около 63 000 нови случая на лимфом. Тази честота, присъща за развитите страни, дава основание на специалистите да смятат, че у нас случаите варират между 1000 и 1400 годишно.


Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта, петият по честота рак в световен мащаб. Наред с рака на кожата, рака на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо прогресиращите видове рак.


Причините за възникването на болестта са комплексни и не са напълно разгадани. По отношение на лимфома има две съвременни ясно очертани и безспорни тенденции:

  • за нарастване на честотата на случаите - за последните 30 години те са се увеличили с 80%;
  • и за падане на възрастта на пациентите - макар най-голям брой от заболели да са от възрастовата група 45-60 години, все по-често диагноза лимфом се поставя при възраст между 20 и 45 години.Трябва да се знае обаче, че със съвременните терапевтични възможности все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване.


Първите симптоми на лимфома са общи и могат погрешно да бъдат взети за признаци на простуда, грип, обичайни сезонни инфекции или умора.


Според допитване на Световната лимфомна коалиция повече от половината (55%) от хората с лимфом са получили поне една неточна диагноза преди да е установено, че страдат от лимфом и повечето от тях са имали едновременно поне два или три симптома. Около 65% от пациентите с лимфоми се диагностицират в напреднала фаза на заболяването.

 


NEWS_MORE_BOXНай-често срещаните симптоми на лимфом са:

  • безболезнено подуване на лимфните възли,
  • нощно изпотяване,
  • повишена температура с неизяснен произход,
  • безпричинна загуба на тегло и отпадналост,
  • кашлица или задух,
  • постоянен сърбеж по тялото.При появата на един или повече от тези симптоми е необходимо личният лекар да насочи пациента си за консултация със специалист-хематолог, за да може да бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.


Всеки, който иска да получи повече информация за себе си или за свой близък, може да се обърне към Българското сдружение на болните от лимфом на тел. 02/866 47 00 и 02/865 29 09, както и на горещата телефонна линия на Национална пациентска организация - 0700 10 515.