В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични: спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването. Ето защо от Гражданско сдружение „Алцхаймер България” и фондация „Състрадание Алцхаймер България” поставят началото на нова традицията с мото „Здравна превенция чрез спорт“.


За целта още тази събота – 5 октомври, от 9 ч., те ще се включат в редовното съботно 5-километрово бягане организирано от „5kmrun” в Южния парк. Така активистите от двете организации ще отбележат Световния ден на болните от Алцхаймер, който бе на 21-ви септември, съпътстващ от още два дни посветени от международната общност на физическото и психическо здраве на възрастните хора – Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психично здраве (10ти октомври).


Спортът има доказано благоприятно влияние върху психическото и физическо здраве на хората. Редовното водене на здравословен начин на живот и спортуването намалява рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер, припомнят организаторите на съботния крос.„За нас е радост, да си сътрудничим с 5kmrun, организация, която провежда ежеседмично 5км бягания в София, Варна, Бургас и Пловдив“, допълват те. За участие в бягането е необходима само еднократна регистрация на сайта http://www.5kmrun.bg/reg_form.php, с което се осигурява целогодишен и безплатен (всяка събота) достъп в свободно организираните от тях паркови бягания.


Хората с деменция са уязвима и бързо нарастваща група в целия свят и особено в България, поради големия процент застаряващо население. Преди седмици експертите-дементолози в УМБАЛ „Александровска“ с ръководител акад. Лъчезар Трайков поеха инициативата за изработване на Национална стратегия за хората с деменция. Работната група, създадена от Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, от професионални и неправителствени организацииq ще предложи за национално обсъждане този документ до края на 2019 г.