Д-р Цветелина Спиридонова, заместник-председател на Българската болнична асоциация и изпълнителен директор на МБАЛ “Хигия” и “МБАЛ “Хигия-Север”, получи отличие за „Мениджър на първа линия“ в конкурса “Миcтъp и Миcиc Иĸoнoмиĸа” 2021. Наградата се връчва за вceoтдaйнaтa ѝ paбoтa пo вpeмe нa Сovid eпидeмията. 

 

Конкурсът се организира от Koнфeдepaциятa нa paбoтoдaтeлитe и индycтpиaлцитe в Бългapия (KPИБ) и cпиcaниe „Иĸoнoмиĸa”.


 

„Човек не се остойностява по наградите, които е получил, но е въпрос на чест да държиш в ръце приз от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Като обръща поглед към ръководителите на болници в България, КРИБ достига морално-етична висота, с каквато малко други организации могат да се похвалят и изпраща посланието, че истински голям бизнес се прави само, ако си запазил човешкото в себе си“, каза д-р Цветелина Спиридонова.

 

За втори път Българската болнична асоциация получава висока оценка за усилията си в сектор здравеопазване в конкурса на КРИБ и списание „Икономика“ „Мисис и Мистър Икономика“. През 2019 г. ББА беше отличена с приз в категория "Корпоративна социална отговорност" за своята инициатива "Национална класация - най-добрите болници". 

 

Доц. Цветелина Спиридонова, дм, е завършила медицина в Медицинския университет в София с отличие. Има докторска степен по хирургия. През 2002 г. печели първо място в националния конкурс за зачисляване по хирургия и започва специализацията си в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София. През 2008 г. става магистър в специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във Факултета по обществено здраве отново в Медицинския университет в София и от същата година е хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

 

От 2009 г. е асистент по хирургия към МУ в София, а от 2015 г. – главен асистент. Д-р Цветелина Спиридонова е специализирала три години в Париж, има над 40 публикации в специализирани медицински издания, изнасяла е лекции на редица научни форуми у нас и в чужбина. Почетен член е на Българското хирургическо дружество и член на Немското хирургическо дружество, както и на Френската асоциация по естетично-пластична и реконструктивна хирургия (SOFCEP).