Трябва да се направят ясни промени в правилника на Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Семерджиев и д-р Кундурджиев ясно го казаха през изминалия месец и именно освобождаването на директора говори, че те са предприели някакви действия. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Тинка Троева, новият директор на Фонда. 
 
„Фондът и понастоящем работи. И ако кажем, че не работи, бихме били несправедливи както към администрацията на фонда, така и към членовете на обществения съвет, така и към експертите, които работят за фонда“, каза тя и изтъкна, че е заварила 226 подадени заявления от 1 януари до 8 март, като на първото заседание на Обществения съвет са разгледани 63 от тях. „Така че, фондът и сега работи, въпросът е с каква ефективност“, каза още д-р Троева. 
 
„Като ръководител на службите по трудово-социалните въпроси 8 години в Берлин и 2 години в Австрия, съм работила с тези деца, които са изпращали от Фонда и смея да твърдя, че поне за посолските апартаменти, в които сме настанявали такива деца, злоупотреби е нямало. Всичко останало, което се твърди, е в процес на настощата проверка, добави тя. 
 
Новият директор коментира и доклада на Инспектората към МЗ, от който става ясно, че има множество нарушения в дейността. Едно от тях например е, че 26 деца са били одобрени за лечение, но в протоколите пише, че те имат отказ или че разглеждането е било отложено. „Но инспекторатът казва още в този доклад, че в много от досиетата няма достатъчно много данни, за да се твърди, че наистина има подмяна в резултатите ... Този доклад е с един период, който обхваща не само предишното, но и по-предишното ръководство на Фонда. Тоест то е от септември 2015 г. до октомври 2016 г.“, посочи д-р Троева. Според нея докладът е бил връчен на д-р Петър Москов и всички от здравно министерство са били запознати с него, но не е станал известен на обществеността. 
 
Вижте повече от видеото: