Редица причини – организационни, административни, включително и политически, не дадоха шанс на Фонда за лечение на деца да изпълни функциите си. Това заяви бившия директор на структурата д-р Тинка Троева пред Bulgaria ON AIR. И поясни, че еднозначен отговор за това какво ще се случи с институцията при преминаването ѝ към НЗОК не може да се даде към момента.


В студиото д-р Троева припомни, че мисията на Фонда е да подпомага организационно и финансово лечението на децата у нас и в чужбина, там където друг правен субект не може да функционира. „Целта на този процес е административната процедура да се сведе до минимум за да изпъкне медицинската експертиза в полза на децата. С преминаването на фонда към НЗОК честно казано не виждам как тази административна част ще намалее. Напротив“, категорична е тя.


В края на миналата седмица управителят на касата д-р Дечо Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Въпреки това той твърди, че нито едно дете не е било спряно от лечение. „Д-р Дечев съобщи, че през 2017 г. 46% от децата са отишли на лечение в чужбина без оферти. Недоумявам това изказване, тъй като шест месеца през 2017 г. съм била начело на Фонда. Истината е, че периода, в който можех да направя промените, включени в моята визия беше твърде кратък. Защото и днес във Фонда се работи от случай, на случай, а не като система“, допълва д-р Тинка Троева.Поредицата от скандали и текучество, които спечелиха лоша слава на Фонда за лечение на деца бившата директорка коментира, че са резултат от лошата българска практика първо да се създава дадена структура и чак после правилата, по които тя ще работи.


„Когато поех Фонда той работеше с правилник пълен с недостатъци. И това беше едно от нещата, което пречеше на нормалната му работа. Предприехме стъпки по-опростяване на административната процедура, но много от предложенията ми бяха отхвърлени. Бях против промяната осигуряването чрез обществена поръчка на медицинските изделия и уредите за индивидуална употреба да минава през Фонда. И веднага ми беше заявено, че ще се търси друг директор. Това беше вкарано в правилника, въпреки че е невъзможно да се случи и до ден днешен тази промяна не се случи. Няма и да се случи поради много прости причини – Фонда няма капацитет, компетентност и не му е работа на Фонда да се занимава с обществени поръчки“, категорична е д-р Троева.