Министърът на здравеопазване д-р Таня Андреева ориса първото бебе, родено през 2014 г. - малката Сиана. По традиция това събитие винаги се състои на 20 януари, в навечерието на Деня на родилната помощ.

 

Домакин на събитието беше акушеро-гинекологичната клиника на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора.


 

Министър Андреева връчи на 26-тото Бебе на годината сребърен медальон, символ на кампанията и пожела на детето да е здраво, умно, смело, да има щастлив живот и когато един ден се обърне назад, да не съжалява за нито един миг от него.

 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи акта за раждане на родителите, а областният управител Живка Аладжова подари на 20-дневното бебе златен медальон с образа на Света Богородица.

 

Сиана от град Николаево се роди в 00,01 часа на 1 януари 2014 г. в старозагорската болница с тегло 2,570 кг. и височина 47 см. Раждането е водила д-р Ива Цонева с помощта на акушерката Магдалина Митева. Момиченцето е второто дете в семейството. Нейна майка е 27-годишната Силвия Петрова.

 

Конкурсът "Бебе на годината" се проведе за 12-та поредна година.

 

За пръв път той се осъществи чрез достъп до информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването и става със специално устройство от длъжностно оторизирано лице. Преди това практиката беше организаторите да чакат обаждания от болниците.

 

 

На 1 януари тази година в България са проплакали общо 96 деца.