„Проблемът не е в контрола, а в начина, по който е изградена медицинската експертиза. Ние оценяваме процента на работоспособност изобщо, а не спрямо професията“, заяви председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНТ в коментар за проблемите в ТЕЛК. Той е категоричен, че привилегиите, които се получават, когато си оценен като неработоспособен, се разпределят сравнително съразмерно на всички, което също не е правилно.


Според д-р Кацаров ТЕЛК няма място в болниците. „Болниците лекуват, ТЕЛК не лекува. Генерално погледнато може въобще да няма такава система с ТЕЛК. Пенсията за инвалидност е обезщетение за осигурителен риск. Това осигуряване може да не е за всички рискове и може да не е непременно в ТЕЛК, а в Националния осигурителен институт. Възможно е също така този вид осигуряване да не е само в НОИ, а и при друг осигурител“, коментира нуждата от спешна реформа в сектора.


Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването оцени усилията в посока подобряване работата на системата на ТЕЛК, които здравния министър Кирил Ананиев прави в последните дни. „Друг е въпросът, че трябва да се увеличат средствата за тези, които работят в ТЕЛК. Лекарите от ТЕЛК комисията са учили 6 години медицина, специализирали са още 5 и трябва да имат най-малко 5 години стаж след това, за да практикуват, а им плащат по 6,33 лв. за едно експертно решение. Това е обидно ниско заплащане“, допълни експерта.Д-р Стойчо Кацаров бе категоричен, че проблемът с корупцията в ТЕЛК, изваден на преден план, не е в такива мащаби в каквито изглежда. „Общият брой на пенсиите за инвалидност в България е 455 000. Само 300 000 са диабетиците у нас и още толкова има с онкологични заболявания. Всички те според сегашната медицинска експертиза имат право да получат над 50% неработоспособност. Хората с увреждания са дори повече от тези, които са освидетелствани“, заяви той.